A vegán vagy a laktózmentes étrendet követőknek sem kell lemondaniuk a tejberizsről.
2-3 főre
A kompóthoz:
- 500 g szilva
- 1 ek kukoricakeményítő
- 200 g narancslé
- 200 g almalé
- 1 csipet fahéja
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet só
A tejberizshez:
- 250 g rizs
- 1 l növényi tej
- 1 rúd vanília
- 40 g kristálycukor
- 1 csipet fahéja
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet só
A szilvákat vágjuk félbe és magozzuk ki. A keményítőt keverjük össze 3 ek hideg vízzel. Dobjuk a szilvát egy nyeles lábasba a gyümölcslevekkel és a keményítővel. Forraljuk fel és alacsony lángon rotyogtassuk 10-15 percig. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a fűszereket. Tegyük a hűtőbe és hűtsük le.
Mérjük egy lábasba a rizst, a tejet, a vanília rúd kikapart magjait és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot. Főzzük 20-30 percig, folyamatosan kevergetve, amíg teljesen megpuhul a rizs. Kínáljuk lehűtve a hideg szilvakompóttal.