Megvan az, amikor az egész házban terjeng a fahéj, a vaj és a pirult dió illata? Nem csak meleg hangulatot teremt a házban, a ködös és nyirkos, hosszú téli estéken, de eszméletlenül finom is és tényleg egy lélekmelengető finomság.
12 darabhoz:
- 160 g langyos víz
- 35 g liszt
Mérjük egy hőálló tálba a vizet és a lisztet és keverjük csomómentesre egy kézi habverővel. Tegyük a mikróba és 20 másodpercenként keverjük át alaposan. Ezt egészen addig ismételgessük, amíg puding állagúra sűrűsödik a keverék. (Összesen kb. 60-80 mp lesz.) Az egészet kanalazzuk át a konyhagép üstjébe és keverjük simára az alábbi három alapanyaggal:
- 225 g langyos tej
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
Miután simára kevertük, mehet hozzá:
- 510 g liszt
- 2 tk (7 g) instant élesztő
A konyhagép dagasztókampójával, alacsony fokozaton járassuk 2 percig. Majd hagyjuk állni az egészet 15 percig.
- 40 g kristálycukor
- 1 tk só
- 85 g puha vaj
Adjuk hozzá a cukrot és a sót és közepes fokozaton járassuk 5 percig a konyhagépet. Mehet bele a vaj és dagasszuk további 5-6 percig. Kaparjuk ki az üstből enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk át kézzel is, 1-2 percig. Formázzunk belőle egy bucit és tegyük vékonyan kiolajozott tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni meleg helyen 40-60 percig.
Amíg kel a tészta, kenjünk ki olajjal egy kb. 30x25 cm-es, magas-falú tepsit.
- 85 g olvasztott vaj
- 55 g barnacukor
- 50 g kristálycukor
- 85 g méz
- 1 tk só
- 2 ek víz
- 130 g durvára zúzott dió
Egy tálkában keverjük össze alaposan a vajat a kétféle cukorral, a mézzel, a sóval és a vízzel. Öntsük a keveréket az előkészített tepsi aljába és egy kanállal terítsük el egyenletesen. Szórjuk meg a dióval.
- 150 g kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
Keverjük össze a cukrot a fahéjjal és kezdjünk foglalkozni a tésztával. Utóbbit borítsuk vékonyan lisztezett munkafelületre. A tenyerünkkel finoman nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Nyomkodjuk egészen addig amíg kb. egy 35x45 cm-es téglalapot kapunk. Szórjuk meg a fahéjas cukorral úgy, hogy az egyik hosszabbik szélén hagyjunk ki 3 cm-t. Kezdjük el feltekerni afelől a hosszabbik oldala felől, ahol nem hagytuk üresen a szélét. Ne tekerjük szorosra!
A kapott hengerből vágjunk 12 db csigát. Vágási oldalukkal sorakoztassuk a tepsibe, takarjuk le és meleg helyen kelesszük addig, amíg kicsit ducik lesznek és egymáshoz érnek. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, az aljába pedig tegyünk még egy tepsit vagy alufóliát, hogy felfogja az esetlegesen kibugyogó karamellt. Süssük 20 percig a bucikat, majd takarjuk le alufóliával és süssük további 15 percig, illetve tűpróbáig.
Miután megsült, hagyjuk hűlni 5 percig. Tegyünk a tetejére egy tepsit és fordítsuk meg. Miután kiborultak a ragacsos bucik, hagyjuk hűlni újabb 5 percig, majd kanalazzuk rá a maradék diós karamellt, ami esetlegesen a tepsink aljában maradt.