Tejturmix

Péter Dani blogja

Ragacsos fahéjas csiga

20210623_124414830_ios.jpg

Megvan az, amikor az egész házban terjeng a fahéj, a vaj és a pirult dió illata? Nem csak meleg hangulatot teremt a házban, a ködös és nyirkos, hosszú téli estéken, de eszméletlenül finom is és tényleg egy lélekmelengető finomság.

12 darabhoz:

  • 160 g langyos víz
  • 35 g liszt

Mérjük egy hőálló tálba a vizet és a lisztet és keverjük csomómentesre egy kézi habverővel. Tegyük a mikróba és 20 másodpercenként keverjük át alaposan. Ezt egészen addig ismételgessük, amíg puding állagúra sűrűsödik a keverék. (Összesen kb. 60-80 mp lesz.) Az egészet kanalazzuk át a konyhagép üstjébe és keverjük simára az alábbi három alapanyaggal:

  • 225 g langyos tej
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája

Miután simára kevertük, mehet hozzá:

  • 510 g liszt
  • 2 tk (7 g) instant élesztő

A konyhagép dagasztókampójával, alacsony fokozaton járassuk 2 percig. Majd hagyjuk állni az egészet 15 percig.

  • 40 g kristálycukor
  • 1 tk só
  • 85 g puha vaj

Adjuk hozzá a cukrot és a sót és közepes fokozaton járassuk 5 percig a konyhagépet. Mehet bele a vaj és dagasszuk további 5-6 percig. Kaparjuk ki az üstből enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk át kézzel is, 1-2 percig. Formázzunk belőle egy bucit és tegyük vékonyan kiolajozott tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni meleg helyen 40-60 percig.

Amíg kel a tészta, kenjünk ki olajjal egy kb. 30x25 cm-es, magas-falú tepsit.

  • 85 g olvasztott vaj
  • 55 g barnacukor
  • 50 g kristálycukor
  • 85 g méz
  • 1 tk só
  • 2 ek víz
  • 130 g durvára zúzott dió

Egy tálkában keverjük össze alaposan a vajat a kétféle cukorral, a mézzel, a sóval és a vízzel. Öntsük a keveréket az előkészített tepsi aljába és egy kanállal terítsük el egyenletesen. Szórjuk meg a dióval.

  • 150 g kristálycukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Keverjük össze a cukrot a fahéjjal és kezdjünk foglalkozni a tésztával. Utóbbit borítsuk vékonyan lisztezett munkafelületre. A tenyerünkkel finoman nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Nyomkodjuk egészen addig amíg kb. egy 35x45 cm-es téglalapot kapunk. Szórjuk meg a fahéjas cukorral úgy, hogy az egyik hosszabbik szélén hagyjunk ki 3 cm-t. Kezdjük el feltekerni afelől a hosszabbik oldala felől, ahol nem hagytuk üresen a szélét. Ne tekerjük szorosra!

A kapott hengerből vágjunk 12 db csigát. Vágási oldalukkal sorakoztassuk a tepsibe, takarjuk le és meleg helyen kelesszük addig, amíg kicsit ducik lesznek és egymáshoz érnek. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, az aljába pedig tegyünk még egy tepsit vagy alufóliát, hogy felfogja az esetlegesen kibugyogó karamellt. Süssük 20 percig a bucikat, majd takarjuk le alufóliával és süssük további 15 percig, illetve tűpróbáig.

Miután megsült, hagyjuk hűlni 5 percig. Tegyünk a tetejére egy tepsit és fordítsuk meg. Miután kiborultak a ragacsos bucik, hagyjuk hűlni újabb 5 percig, majd kanalazzuk rá a maradék diós karamellt, ami esetlegesen a tepsink aljában maradt.

20210623_124206470_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása