Tejturmix

Péter Dani blogja

Zserbókifli
Laktóz, glutén és cukormentes

20211204_122728980_ios.jpg

Mennyei, egészséges kiflik sárgabaracklekvárral, csokoládéval és pörkölt dióval töltve. Nem csak egészséges és finom, de nincs benne glutén, laktóz és hozzáadott cukor sem.

20211204_123132220_ios.jpg

14 darabhoz:

  • 25 g friss élesztő
  • 1 mk barnacukor
  • 150 g langyos víz
  • 15 g útifűmaghéj
  • 200 g langyos víz
  • 200 g zabpehelyliszt
  • 200 g barna rizsliszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek eritrit
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 40 g kókuszjoghurt
  • 40 g kókuszzsír
  • 1 db tojás
  • 5 ek cukormentes sárgabaracklekvár
  • 120 g pirított dió, durvára törve
  • 1 db tojás
  • 1 ek kókusztej
  • 100 g hozzáadott cukortól mentes étcsoki
  • 1 tk kókuszzsír

Egy bögrében összekeverjük a 150 g vizet a cukorral, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy másik bögrében összekeverjük az útifűmaghéjat a 200 g vízzel és félretesszük. Egy keverőtálba szitáljuk a kétfele lisztet, a sót és az eritritet. Hozzáadjuk a citromhéjat, a joghurtot, a kókuszzsírt, a tojást, a felfutott élesztőt és a bekocsonyásodott útifűmaghéjat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Műanyag fóliával letakarjuk a tálat és meleg helyen másfél órát kelesztjük.

Bucit formázunk a tésztából és vékonyan rizslisztezett felületen, 8-10 mm vékony kerek lapra nyújtjuk. Elkenjük rajta a lekvárt és megszórjuk a dióval. 14 cikkre vágjuk és a mindegyik cikket a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kifliket és megkenjük a kókusztejjel elhabart tojással (ha nem használunk a recepthez tojást, kenjük le kókusztejszínnel). Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára, illetve tűpróbáig sütjük.Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokit megolvasztjuk a kókuszzsírral és a kiflik két végét belenyomjuk. Szilikonos sütőpapírra sorakozatjuk és hagyjuk megkötni a csokit. (Ha van otthon vagy van kedvetek, a csokiba mártás után mehet rá még esetleg egy kis pisztácia vagy liofilizált gyümi. Én a csokiban elkevertem egy kis aprított, pirított diót és abba mártottam.)

 20211204_123132220_ios_1.jpg

a recepthez @evamszabo (Instagram) adta az inspirációt, innen is köszönöm neki

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása