Mennyei, egészséges kiflik sárgabaracklekvárral, csokoládéval és pörkölt dióval töltve. Nem csak egészséges és finom, de nincs benne glutén, laktóz és hozzáadott cukor sem.
14 darabhoz:
- 25 g friss élesztő
- 1 mk barnacukor
- 150 g langyos víz
- 15 g útifűmaghéj
- 200 g langyos víz
- 200 g zabpehelyliszt
- 200 g barna rizsliszt
- 1 csipet só
- 1 ek eritrit
- 1 db citrom reszelt héja
- 40 g kókuszjoghurt
- 40 g kókuszzsír
- 1 db tojás
- 5 ek cukormentes sárgabaracklekvár
- 120 g pirított dió, durvára törve
- 1 db tojás
- 1 ek kókusztej
- 100 g hozzáadott cukortól mentes étcsoki
- 1 tk kókuszzsír
Egy bögrében összekeverjük a 150 g vizet a cukorral, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Egy másik bögrében összekeverjük az útifűmaghéjat a 200 g vízzel és félretesszük. Egy keverőtálba szitáljuk a kétfele lisztet, a sót és az eritritet. Hozzáadjuk a citromhéjat, a joghurtot, a kókuszzsírt, a tojást, a felfutott élesztőt és a bekocsonyásodott útifűmaghéjat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Műanyag fóliával letakarjuk a tálat és meleg helyen másfél órát kelesztjük.
Bucit formázunk a tésztából és vékonyan rizslisztezett felületen, 8-10 mm vékony kerek lapra nyújtjuk. Elkenjük rajta a lekvárt és megszórjuk a dióval. 14 cikkre vágjuk és a mindegyik cikket a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kifliket és megkenjük a kókusztejjel elhabart tojással (ha nem használunk a recepthez tojást, kenjük le kókusztejszínnel). Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára, illetve tűpróbáig sütjük.Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokit megolvasztjuk a kókuszzsírral és a kiflik két végét belenyomjuk. Szilikonos sütőpapírra sorakozatjuk és hagyjuk megkötni a csokit. (Ha van otthon vagy van kedvetek, a csokiba mártás után mehet rá még esetleg egy kis pisztácia vagy liofilizált gyümi. Én a csokiban elkevertem egy kis aprított, pirított diót és abba mártottam.)
— a recepthez @evamszabo (Instagram) adta az inspirációt, innen is köszönöm neki —