Tejturmix

Péter Dani blogja

Extra puha szezámmagos koszorú

20210519_124325480_ios.jpg

A cím nem megtévesztés és nem is túlzás. Rendkívül puha, foszlós zsemle, melyet megbolondíthatsz a kedvenc magvaiddal. Lehet egy nagy adag körözött, de akár egy hamburger alapja is.

20210519_124408570_ios.jpg

12 darabhoz:

  • 200 g zsíros, langyos tej
  • 100 g langyos víz
  • 60 g olaj
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 2 ek kristálycukor
  • 10 g instant élesztő
  • 580 g liszt
  • 40 g puha vaj
  • 1 tk só 

A vaj és a só kivételével a konyhagép üstjébe mérjük a hozzávalókat, a leírt sorrendben. A gép dagasztókampójával elkezdjük kidolgozni a tésztát, amikor már majdnem összeállt, hozzáadjuk a vajat és a sót és 5-8 perc alatt kidagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

A tésztát egy nagy műanyag deszkára vagy tiszta konyhapultra borítjuk, kicsit átgyúrjuk. 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből egy gombócot formázunk. A gombócot 30 cm hosszú, ovális lepényre nyújtjuk és megkenjük 1 tk olajjal. Hosszában, pizza vágóval 1 centinként bevagdossuk, úgy, hogy egybe maradjon a lepényforma, a széleket ne vágjuk át. Srégen felcsavarjuk a bevagdosott tésztát, melyből egy hosszú szivart kapunk. A két végét nyomkodjuk össze, így egy koszorút kapva. Ezt ismételjük meg a többi gombóccal is és sorakoztassuk őket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, 5-6 cm közt hagyva. Hagyjuk kelni meleg helyen 20 percet.

  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek habtejszín
  • mák, szezámmag, tökmag

Habarjuk össze a tojásokat a tejszínnel és kenjük le vele a koszorúkat, majd szórjuk meg a választott szóróanyaggal. Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a tepsin kihűlni!

20210519_124451370_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása