A cím nem megtévesztés és nem is túlzás. Rendkívül puha, foszlós zsemle, melyet megbolondíthatsz a kedvenc magvaiddal. Lehet egy nagy adag körözött, de akár egy hamburger alapja is.
12 darabhoz:
- 200 g zsíros, langyos tej
- 100 g langyos víz
- 60 g olaj
- 1 db egész tojás
- 1 db tojásfehérje
- 2 ek kristálycukor
- 10 g instant élesztő
- 580 g liszt
- 40 g puha vaj
- 1 tk só
A vaj és a só kivételével a konyhagép üstjébe mérjük a hozzávalókat, a leírt sorrendben. A gép dagasztókampójával elkezdjük kidolgozni a tésztát, amikor már majdnem összeállt, hozzáadjuk a vajat és a sót és 5-8 perc alatt kidagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
A tésztát egy nagy műanyag deszkára vagy tiszta konyhapultra borítjuk, kicsit átgyúrjuk. 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből egy gombócot formázunk. A gombócot 30 cm hosszú, ovális lepényre nyújtjuk és megkenjük 1 tk olajjal. Hosszában, pizza vágóval 1 centinként bevagdossuk, úgy, hogy egybe maradjon a lepényforma, a széleket ne vágjuk át. Srégen felcsavarjuk a bevagdosott tésztát, melyből egy hosszú szivart kapunk. A két végét nyomkodjuk össze, így egy koszorút kapva. Ezt ismételjük meg a többi gombóccal is és sorakoztassuk őket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, 5-6 cm közt hagyva. Hagyjuk kelni meleg helyen 20 percet.
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 ek habtejszín
- mák, szezámmag, tökmag
Habarjuk össze a tojásokat a tejszínnel és kenjük le vele a koszorúkat, majd szórjuk meg a választott szóróanyaggal. Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a tepsin kihűlni!