18 cm átmérőjű tortaformához (természetesen ez is, mint a többi tortám felszorozható vagy leosztható más méretű tortaformához)
Hozzávalók:
4 db mandarin
1 evőkanál sütőpor
115 g nyírfacukor
225 g liszt
3 db egész tojás
A sziruphoz:
2 mandarin
1 evőkanál nyírfacukor
A fehérjehabhoz:
2 tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál frissen facsart citromlé
A mandarinokat megmossuk és hájastól, egészben puhára főzzük vízben. Ha megpuhultak, ami kb. 15 perc, leöntjük róla a főzővizet és botmixerrel pürésítjük (én úgy szeretem, ha maradnak benne nagyobb darabok is). Félretesszük picit kihűlni.
Egy keverőtálba mérjük az egész tojásokat és a nyírfacukrot, elektromos habverő segítségével pedig habosra keverjük. Hozzáöntjük a lehűlt mandarinpürét és tovább keverjük, majd jöhet hozzá a liszt és a sütőpor is, amivel szép homogén masszává tovább keverjük. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és 140°C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában, majd a gömbölyű tetejét pedig szépen levágjuk (hagyjuk kiszáradni és daráljuk le a levágott darabot, remek lesz kókuszgolyókhoz vagy tejszínes torták panírozásához).
Egy nagy bögrébe facsarjuk a 2 mandarin levét és hozzászórjuk az egy evőkanál kristálycukrot, mikrohullámú sütőben kb. 1 perc alatt felforraljuk (egy barna mandarin illatú szirupot kapunk) és még forrón a torta vágott tetejére kanalazzuk. Félretesszük 10 percre pihenni.
A habhoz a tojásfehérjéket keverőtálba mérjük és elektromos habverővel szép fényesre keverjük, közben apránként hozzáadva a kristálycukrot és a citromlevet. Nyomózsákba kanalazzuk, amire tetszés szerinti csövet helyeztünk és kis csúcsokat nyomunk a sütemény tetejére, majd cukrászfáklyával megpirítjuk. Tálalhatjuk is!