A piskótalaphoz (1 gáztepsibe kikenve):
5 db tojás
90 g liszt
90 g kristálycukor
A töltéshez:
350 g a kedvenc lekvárunkból
A karácsonyi mintákhoz:
1 tojásfehérje
30 g kristálycukor
40 g liszt
20 g szobahőmérsékletű vaj
természetes ételszínezékek (ízlés/minták szerint)
Először a karácsonyi mintákkal kezdünk. Nyomtasd ki a sablont, amit a recept alatt találsz. Béleljük ki zsírpapírral a tepsit és tegyük be alá a kinyomtatott sablont. Tegyük félre. A mintához szükséges tojásfehérjét, cukrot, lisztet és vajat fakanállal keverjük egyneművé. Porciózzuk szét annyi kis tálkába, ahány színt szeretnénk használni és egyesével színezzük be mindegyiket. Általános kis festő ecsettel fessük meg a mintákat a sütőpapírra, az áttűnő sablon mentén. Mintha vastagan festenénk temperával. Ha kész a minta, tegyük tepsivel együtt a mélyhűtőbe legalább egy órára.
Közben készítsük el a piskótalapot. A tojásokat válasszuk ketté és a cukorral verjük kemény habbá a fehérjét, majd pár nagyon gyors mozdulattal keverjük hozzá a sárgáját is. Szitáljuk hozzá a lisztet és finom mozdulatokkal keverjük egynemű piskótamasszává. Öntsük a megfagyott mintára, simítsuk el szépen és süssük tűpróbáig 180°C-ra előmelegített sütőben. Ne süssük túl, ne száradjon ki, mert törni fog a tekerésnél.
A megsült mintás lapot arccal fektessük egy porcukorral meghintett sütőpapírra és kb. 5 percig hagyjuk hűlni. Fordítsuk meg és kenjük meg a lekvárral, csavarjuk fel és már mehet is az ünnepi asztalra.
Magyarázat - tűpróba: Amikor már kezd barnulni a tészta, fogsz egy fogpiszkálót, beleszúrod a közepébe. Ha kihúzáskor nem tapad rá (nyers) tészta, akkor elkészült és kiveheted a sütőből.