Egész évben nagy rajongója vagyok a minőségi, kézzel készült fagylaltoknak. Sajnos nincs fagyigépem, de ehhez a recepthez garantáltan nincs is rá szükség. Több nap fagyasztás után is krémes állagú marad, nem kell fél órával fogyasztás előtt kivenni a mélyhűtőből, hogy adagolható legyen.
Hozzávalók:
250 g kristálycukor
300 g habtejszín
1 teáskanál só
3 db friss tojás
kókuszchips a tálaláshoz
Egyenletes rétegben beleszórunk 150 g kristálycukrot egy teflonserpenyőbe és közepes tűzön, kevergetés nélkül, szép aranybarnára karamellizáljuk. Ekkor kisebb adagokban hozzáöntjük a hideg habtejszínt. Figyelem, ez fokozottan balesetveszélyes művelet, gyerekek semmiképp ne tartózkodjanak a konyha közelében. Nagyon forró, sűrű gőz fog felszállni, minden adag tejszínnél, míg el nem keverjük. Keveréshez szerintem a legjobb egy erős, kisméretű, kézi habverő. Ha már belekerült az összes tejszín, nem habzik és sima a karamellünk, levesszük a tűzről és feloldjuk benne az egy teáskanál finom, konyhasót is. Egy éjszaka alatt teljesen lehűtjük.
Másnap folytathatjuk a fagyit. A tojások fehérjét kemény habbá verjük 30 g kristálycukorral, a tojások sárgáját pedig szintén habosra keverjük, 70 g cukorral. Elővesszük az éjszaka lehűlt, besűrűsödött karamellt és kihabosítjuk elektromos habverővel. Ekkor finom, karamelles habot kapunk. Ezt a habot hozzáforgatjuk durvább mozdulatokkal a sárgájás habhoz, míg teljesen egynemű lesz. Végül jöhet a tojásfehérje hab, amivel finoman fellazítjuk a krémet. Mintha csak piskótát készítenénk, vigyázunk a habra, hogy ne törjön. Műanyagdobozba tesszük és egy újabb éjszaka, de legalább 6-8 óra vár rá a mélyhűtőben. A kifagyott semifreddot fagylaltkanállal adagoljuk, tetejére rusztikusan ráhelyezünk pár kókuszchipset és már fogyaszthatjuk is.