A „galette” kifejezést a franciák a különböző típusú lapos, kerek, vagy szabálytalan alakú, kérges süteményekre használják. Magyarul a legegyszerűbben omlós tésztával készült fűszeres, gyümölcsös lepényként írhatnánk le. Az én verziómban sok-sok pirult alma, kakukkfű és friss gyömbér alkotnak egy kerek egészet. Próbáljátok ki!
A tésztához:
220 g liszt
100 g vaj
1 db tojás
50 g hideg víz
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 mokkáskanál kakukkfűlevél
A lisztet, a kockára vágott vajat, a porcukrot, a sót és a kakukkfüvet gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze morzsalékosra. Ezután adjuk hozzá az elhabart tojást és a vizet, gyúrjuk össze és formáljunk belőle egy kerek korongot, majd műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.
Közben elkészítjük az almatölteléket:
3 nagyobb alma
1 evőkanál barnacukor
1 teáskanál vaníliaesszencia
csipet fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1,5 evőkanál kukoricakeményítő
1 citrom reszelt héja
1 db tojás + 2 evőkanál víz a kenéshez
Az almákat héjastól félbe vágjuk és kivágjuk a magházat. Vékony szeletekre vágjuk és egy kényelmesen nagy keverőtálba dobjuk. Mehet rá a cukor, a vanília, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a citromhéj és a keményítő is. Rázzuk össze, jusson minden szelet almára minden ízesítőből, de próbáljuk meg nem összetörni.
A sütőt melegítsük elő 190°C-ra. A lehűlt tésztát nyújtsuk 30x40cm nagyságú téglalapra, szurkáljuk meg villával a középső területet és igényesen elrendezve fektessük rá az ízesített almaszeleteket, hagyva a tésztának 5-6 cm peremet. A peremet rusztikusan szaggassuk meg néhol és hajtsuk be. A tojás habarjuk simára a vízzel és az ujjbegyünkkel kenjünk be a tésztát. Mehet az előmelegített sütőbe, míg aranybarna lesz a széle. Jó étvágyat!