Tejturmix

Péter Dani blogja

Dani-féle női szeszély

Próbálkoztam már az eredeti női szeszély elkészítésével, egészen pontosan Horváth Ilona receptjével. Elkészült, finom volt, de valahogy ez az élesztővel lazított tészta tökre elrontja az ízeket és az állagokat, amiket az ember vár egy ilyen sütitől. Egy könnyebb, vaníliás-citromos piskótával helyettesítettem és így mindenkinek sokkal jobban ízlett.

A kandírozott rózsaszirom csak egy plusz, természetesen nem kötelező, de már rég elkészítettem ezeket a díszítőelemeket és igazán egyik süteményemhez se illett. Végre ezen jól néz ki szerintem, mint egy koszorú. A kandírozott rózsaszirom elkészítéséről a Tejturmix Facebook oldalán már olvashattatok.

dsc07180.JPG

A tésztához:
5 db tojás
100 g kristálycukor
125 g liszt
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A forma (18 cm átmérőjű tortaformához) alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. Hozzáöntjük a tojások sárgáját, a vaníliát és a citromhéjat és pár gyors mozdulattal elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finom mozdulatokkal csomómentes piskótamasszává keverjük. A formába öntjük, elsimítjuk a tetejét és kb. 20 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, körbevágjuk és félretesszük.

dsc07182.JPG

A kenéshez:
2 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
1 evőkanál kristálycukor

Egy kis nyeles forralóba mérjük a lekvárt, a rumot és a cukrot és közepes lángon felforraljuk, 1 percig rotyogtatjuk. Rákenjük még forrón a kihűlt tésztára és hagyjuk rajta kissé megkötni.

A habhoz:
4 db tojásfehérje
200 g kristálycukor

A díszítéshez (opcionális):
kandírozott rózsaszirom

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk és tetszőleges módon elkenjük a sütemény tetején. Lehet rusztikusan elkenni, lehet habzsákból díszíteni, kinek mi tetszik vagy mihez van kedve. A tetejét cukrászfáklyával világosra pirítjuk és tálaláskor kandírozott rózsaszirmokat teszünk rá.

dsc07179.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása