Tejturmix

Péter Dani blogja

Gesztenyés-vaníliás profiterol

Korábban már osztottam meg veletek profiterol recept a blogon, ami egy klasszikus csokis-vaníliás változat volt. Most viszont egy brutálisan finom rumos-gesztenyével töltött égetett tészta golyócskát hoztam, amit tejszínes-vaníliásmártás tesz teljessé.

dsc07523.JPG

Az égetett tésztához:
1:1:1 - zsíradék:víz:liszt

100 g olaj
100 g víz
1 csipet só
1 csipet cukor
100 g liszt
3-3,5 db tojás

Egy lábasba  mérjük az olajat, a vizet, a sót és a cukrot. Addig melegítjük míg kicsit el nem kezd köpködni, ekkor egy részletben beleöntjük a lisztet és fakanállal resztelni kezdjük, azaz folyamatosan addig keverjük míg el nem válik a lábas falától. Rögtön egy keverőtálba borítjuk a tésztát és elektromos habverővel, magas fokozaton keverjük, közben a felütött és elhabart tojásokat, apró részletekben hozzáadjuk. 

Nyomózsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 3 cm-es kis halmokat nyomunk. Az egészet megpermetezzük vízzel és 210°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Tegyük félre a megsült golyókat.

dsc07525.JPG

A gesztenyés töltelékhez és a vaníliás mártókrémhez:
250 g gesztenyepüré (cukrozott, felengedve)
2 teáskanál rum
250 g habtejszín (habbá verve)

1 csomag (40 g) pudingpor
450 g zsíros tej
5 evőkanál cukor
2 teáskanál vaníliaesszencia
1 csipet só
250 g habtejszín (habbá verve)
200 g zsíros tej

A kiengedett gesztenyepürét simára keverjük a rummal, majd finoman hozzákeverjük a tejszínhabot. Ezzel kész is a gesztenyés töltelék, amit a hűtőbe teszünk, amíg elkészítjük a mártókrémet.

A pudingporból, a 450 g tejből és a cukorból pudingot főzünk, végül hozzákeverjük a vaníliaesszenciát és a csipet sót is. Lehűtjük. A lehűlt pudingot botmixerrel simára keverjük, finoman fellazítjuk a tejszínhabbal és a hideg tejet is hozzákeverjük.

dsc07529.JPG

Nem maradt más hátra, mint összeállítani a desszertet. Az égetett tészta golyócskák alját egy éles késsel kilyukasztgatjuk. A gesztenyekrémet egy vékony csővel ellátott nyomózsákba kanalazzuk és betöltjük vele a kilyukasztott golyócskákat. Magunk elé vesszük a vaníliakrémet és jól megforgatjuk benne egyesével az összeset, majd kínálótálkába tesszük. Egy órát pihenni hagyjuk a hűtőben és már fogyaszthatjuk is. (A képen kandírozott rózsaszirom látható, én ráadásként még azzal díszítette.)

dsc07519.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása