Rengeteg amerikai és angol receptnél olvastam a buttermilk, azaz az író használatáról, mind krémekben, mind piskótákban, felvertekben. Elérkezettnek éreztem az időt, hogy én is kipróbáljam. Egyből belecsempésztem a torta alapjába és a krémjébe is. Nem csalódtam! Nagyon izgalmas lett és sokat hozzátett az állagokhoz, aki nem tudja, hogy mi van benne, le merem fogadni, hogy fejtörést okoz neki a titkos hozzávaló.
22 cm átmérőjű tortaformához
Az írós-vaníliás alaphoz:
115 g sótlan, puha vaj
200 g kristálycukor
2 db tojás
1 teáskanál vaníliaesszencia
170 g liszt
6 g sütőpor
fél teáskanál só
120 g író
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésen 160°C-ra). A 22 cm átmérőjű tortakarikát vajazzuk és lisztezzük ki. Egy keverőtálba mérjük a puha vajat a cukorral és keverjük habosra elektromos habverő segítségével. Jöhetnek a tojások, egyesével, majd a vanília is. Egy külön keverőtálba szitáljuk össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Felváltva, lassan tovább keverve adagoljuk a vajas keverékhez a liszteset és az írót. A masszát kanalazzuk az előkészített formába, simítsuk el és mehet az előkészített sütőbe 30-35 percre, illetve tűpróbáig. Hagyjuk a formában pihenni 10 percig, majd borítsuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az írós csokoládékrémhez:
230 g sótlan, puha vaj
480 g porcukor
42 g holland kakaópor
1 teáskanál só
90 g író
Keverjük habosra a puha vajat egy elektromos habverő segítségével. Egy másik tálba szitáljuk össze a porcukrot, a kakaóport és a sót, majd részletekben keverjük a vajhoz. Legvégül adjuk hozzá az írót is. A krémet töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és díszítsük tetszőlegesen.