Tejturmix

Péter Dani blogja

Csokis-áfonyás cupcake

20171006_144111-01.jpeg

Számos külföldi receptben olvastam a svájci habcsók-vajkrémről (Swiss Meringue Buttercream). Végre kipróbáltam, alkalmaztam ennél a cupcakenél és rögtön ízesítettem is. Nagyon egyszerű, csupán egy kevés plusz meló különbözteti meg az amerikai vajkrémtől (vaj, porcukor), állagában viszont fényévekkel jobb. Próbáljátok ki ti is és legyen szép napotok!

12 darabhoz

A csokis muffin-alaphoz:

  • 100 g tejcsoki
  • 100 g vaj/margarin
  • 200 g liszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál só
  • 100 g zsíros tej
  • 100 g görögjoghurt
  • 100 g barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a muffin-tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal. Gőz felett folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk a csokit és a vajat. Félretesszük kicsit hűlni. Egy kis kancsóban összekeverjük villával a tejet, a joghurtot, a tojást és a vaníliaesszenciát. Egy harmadik edényben, egy nagy keverőtálban pedig összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. A lisztes keverékhez felváltva hozzákeverjük a csokis és a tejes keveréket. A tésztát fagyikanállal a kapszlikba töltjük és betoljuk az előmelegített sütőbe 20 percre, illetve tűpróbáig. A kisült muffinokat rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

20171006_144130-01.jpeg

Az áfonyás svájci vajkrémhez:

  • 4 db tojásfehérje
  • 350 g kristálycukor
  • 400 g szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 2 csepp gél állagú lila ételszínezék
  • 3 evőkanál áfonyaszörp (Méhes-Mézes márkát használtam)
  • 1 teáskanál áfonyaesszencia
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 1 csepp mandulaaroma

Egy hőálló keverőtálban összekeverjük kézi habverővel a tojások fehérjét a cukorral, majd gőz felé tesszük, ahol egészen addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a cukor. Ezután elektromos habverővel kihűlésig habbá verjük. A kihűlt, kemény habhoz teáskanalanként hozzádolgozzuk a nagyon puha vajat, folyamatosan tovább kevergetve. Miután beledolgoztuk az összes vajat jöhet a színezék, a szörp, a kétféle esszencia és az aroma is. Miután szép, homogén, halványlila krémet kaptunk, töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk egy-egy jó nagy adagot minden muffin tetejére. Tálaláskor nyomjunk rá egy nagy adag csokiszószt és már kezdődhet is az élvezet. Jó étvágyat kívánok!

20171006_144149-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása