…és végre meghoztam, az Instagramon (@apeterdani) beígért old fashioned mandulás szelet receptjét. Higgyetek nekem, nem vagyok valami nagy mandula rajongó, a marcipánért se vagyok oda, de ez a süti az egyik kedvencem. Próbáljátok ki ti is ezt a hagyományos módszerekkel és alapanyagokkal készült desszertet! Legyen szép napotok!
Egy 20x30 cm-es tepsihez.
Az 5 laphoz:
- 500 g liszt
- 250 g porcukor
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 csapott evőkanál holland kakaópor
- 1 mokkáskanál só
- 80 g zsír
- 2 db tojás
- 100-150 g zsíros tej
Lisztet, a porcukrot, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport és sót összeszitáljuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a puha zsírt, a tojásokat és a tejet. Alaposan összegyúrjuk és egy lágyabb, nyújtható linzertészta állagot kell kapnunk. Először csak 100 g tejet adjunk hozzá, ha nagyon morzsálódna még picit öntsünk hozzá, a lényeg, hogy szépen nyújtható legyen.
Miután összeállt, 5 részre osztjuk, kinyújtjuk 20x30 cm-es téglalapokra és a tepsinket megfordítva, annak alján egyesével kisütjük a lapokat 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 8-10 perc alatt. Az a fontos, hogy ne száradjon ki túlságosan. (Érdemes nagyon vékonyan lezsírozni és lelisztezni a tepsi alját.)
A mandulás krémhez:
- 900 g zsíros tej
- 9 csapot evőkanál liszt
- 375 g szobahőmérsékletű vaj
- 375 g porcukor
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- ízlés szerint mandulaesszencia
- ízlés szerint gél állagú, természetes, zöld ételfesték
A tejet sűrűre főzzük a liszttel és teljesen hűtő-hidegre kihűtjük, ezután egy erős botmixerrel simára, teljesen csomómentesre kavarjuk. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral és kanalanként hozzákeverjük a lisztes pudingot. Végül jöhet hozzá a mandulaesszencia, a színezék és a vanília is, amikkel utoljára simára keverjük.
A kész krémet szemre négy részre osztjuk és összetöltjük vele az öt lapot. Miután már a legfelső lap is a helyére került, tegyünk rá egy tepsit vagy tálcát és párszor nyomjuk vele össze a süteményt, hogy mindenhol szépen el legyen terülve a krém és egyenes legyen a sütemény.
Tálaláskor szeletelés után meghintjük porcukorral, pár cukorgyönggyel, szórócukorral és szárított rózsaszirommal díszítjük.