Bármennyire is imádom az őszt, mindig nehezen engedem el a nyári időszakot. Ezzel az egyszerű, napsárga tortával még kicsit magamhoz húzom az utolsó nyári napokat és megélem azok minden percét.
26 cm átmérőjű tortaformához
Az alaphoz:
- 215 g zabkeksz
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál só
- 100 g olvasztott vaj
A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és magunk mellé készítjük. A kekszet ledaráljuk és összekeverjük a cukorral, a sóval és a vajjal, majd a bélelt forma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe fél órára dermedni.
A túróréteghez:
- 500 g túró
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db lime reszelt héja
- 100 g porcukor
- 200 g görögjoghurt
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- 20 g zselatin por
- 90 g hideg víz
A túrót áttörjük és kikeverjük a citromhéjjal, a limehéjjal, a porcukorral, a joghurttal és a vaníliával. A zselatint elkeverjük a hideg vízben és hagyjuk duzzadni 5 percig. Miután megduzzadt, mikróban felolvasztjuk és gyorsan elkeverjük a túrókrémben. Ráöntjük a kekszes alapra és a tetejét elsimítjuk. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára dermedni.
A mangóréteghez:
- 680 g mangóhús
- 20 g zselatin por
- 100 g kristálycukor
- fél citrom leve
A mangót felkockázzuk, majd botmixerrel simára keverjük. A leturmixolt mangót átpasszírozzuk egy sűrű szitán, ami mehet egyenesen egy nyeles forralólábasba. Rászórjuk a zselatint, elkeverjük és 5 percig hagyjuk duzzadni. Ez után közepes lángon felmelegítjük, hozzászórjuk a cukrot és addig melegítjük míg szépen feloldódik a mangópürében a cukor és a zselatin is. Elzárjuk a lángot és hozzákeverjük a citromlevet is. Néha megkeverve, hagyjuk hűlni a pulton kb. 10 percig, majd finoman ráöntjük a túróréteg tetejére és éjszakára betesszük dermedni a hűtőbe. Másnap eltávolítjuk a tortakarikát, szeleteljük és fogyaszthatjuk is.