Korábban egy cukrászdában a hűtőpultból tuti, hogy a mignont választottam volna utoljára. Mostanában viszont annyira megkívántam, hogy készítettem is egy citromosat, amihez a receptet is elhoztam.
Ha szeretnétek, a mázba és a krémbe is keverhető sárga ételszínezék, de én igyekszem minél ritkábban használni - a természetes színezékek ára igen borsos, a mesterséges színezékkel pedig nem szeretnék felesleges adalékanyagokat bevinni a szervezetembe.
12 db mignonhoz
A lapokhoz:
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 125 g liszt
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és pár határozott, gyors mozdulattal elkeverjük benne. Hozzászitáljuk a lisztet és és finoman összeforgatjuk. A piskótamasszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsire szedjük és egyenletesen, simára elkenjük. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe ahol 6-8 perc alatt, illetve tűpróbáig készre sütjük. Miután megsült, lisztezett munkafelületre borítjuk és lehúzzuk a hátuljáról a sütőpapírt. Ha pedig már teljesen kihűlt, három egyenlő téglalapra vágjuk és félretesszük.
A krémhez:
- 300 g zsíros tej
- 1 csomag (78 g) Gála krémpuding por
- 3 evőkanál porcukor
- 250 g szobahőmérsékletű, puha vaj
- 2 db citrom reszelt héja és átszűrt leve
A tálaláshoz:
- 12 db muffinkapszli
- néhány, tetszőleges cukorgyöngy
A hideg tejjel elkeverjük a krémport. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. A pudingalaphoz adagonként hozzáadjuk a puha vajat és a porcukrot. Miután már az összes vaj és cukor elkeveredett, pár percig tovább habosítjuk. Végül elkeverjük benne a citromhéjat és a citromlevet is.
A krémet szemre két részre osztjuk és összetöltjük vele a három piskótalapot. A süteményt szorosan betekerjük műanyag fóliával és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap leszélezzük és 12 egyenlő kockára vágjuk.
A mázhoz:
- 300 g átszitált porcukor
- 2 db tojásfehérje
- fél citrom átszűrt leve
A máz hozzávalóit egy tálba mérjük és fakanállal simára keverjük. A mignonokat rácsra sorakoztatjuk, alá pedig teszünk egy tálcát. Minden mignont egyesével belemártunk a citromos, fehér mázba, a tetejére szórunk pár cukorgyöngyöt és visszatesszük a rácsra, hogy a felesleg lecsorogjon. Ha már megszáradt a cukormáz, papírkapszliba tesszük és szobahőmérsékleten tároljuk, ahol 2-3 napig hűtés nélkül eláll.