Tejturmix

Péter Dani blogja

Aranyélet inspirálta fekete csokoládé mousse

20181111_151937-01.jpeg

Először is szeretném leszögezni, hogy a következő gondolatok és a rajongásom nem szponzoráció eredménye, valóban így érzek és így gondolkodom az egész témáról. Az Aranyélet az egyik kedvenc sorozatom. Nem úgy szeretem, hogy „ahhoz képest, hogy magyar”, hanem tényleg élvezem, és mindhárom évad lekötött. Pár hete debütált a harmadik évad az HBO GO-n, egy vasárnapi napon, én aznap le is daráltam az egészet. Kicsit sajnálom, hogy vége lett, de reménykedem benne, hogy lesz még ilyen, hasonlóan minőségi magyar sorozat a jövőben. A készítőknek a sikert látva biztosan dolgozik az agya a jövőn. Legalábbis remélem!

Beszéljünk a desszertről, elvégre is egy gasztroblogra keveredtetek, nem pedig egy filmkritikus naplójára. A következő pohárdesszertet a 3. évad 1. része inspirálta, pontosabban a következő párbeszéd:

  • Selymes tanninok, harmonikus gyümölcsösség, lecsengésben egy kis fekete csokoládé.
  • Az előző boromról tök ugyanez volt a szöveged.
  • Azt mégse mondhatom, hogy k*rva jó!

30726948_766159163587779_3046820722853806080_o.jpg

fotó: fb.com/aranyelet.hbo

A jelenetet látva – a cukrász szórakozás közben is cukrász marad – egyből elképzeltem egy desszertet, amit a szituációhoz illően borospohárban tálalok. Van benne bőven fekete csokoládé és az is biztos, hogy harmonikus gyümölcsösség kíséri. Szakmai zsargonnal mondva, maga a desszert egy étcsokoládés mousse, enyhén citrusos málnaöntettel.

20181111_151641-01.jpeg

A harmonikusan gyümölcsös öntethez:

  • 300 g mirelit málna
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve és héja

Mérjük egy nyeles forralólábasba a fagyos málnát, a cukrot, a sót és a citrom héját. Magas lángon elkezdjük hőkezelni, először párologni fog a hideg gyümölcs, majd a cukortól kiengedi a levét és sziruposan elkezd rotyogni. Ekkor mérsékeljük a lángot takarékra és kevergessük további 5-6 percig. Még forrón turmixoljuk simára, passzírozzuk át egy sűrű szitán, hogy a citromhéj és a málna magja ne kerüljön bele. Végül keverjük el benne a fél citrom átszűrt levét is. Tegyük hőtőbe a kész málnaöntetet és hagyjuk teljesen hidegre lehűlni.

A fekete csokoládé moussehoz:

  • 200 g jó minőségű étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
  • 250 g habtejszín
  • 60 g kihűlt eszpresszó
  • 2 evőkanál brandy
  • 3 db friss, nagy tojás fehérje, szobahőmérsékleten
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál kristálycukor

Gőz felett olvasszuk össze a csokit a vajjal és tegyük félre. A habtejszínt verjük könnyű habbá és finoman keverjük össze a kávéval és a brandyvel. Tegyük hűtőbe. Egy tiszta tálba kezdjük el verni a tojások fehérjét a sóval. Mikor már kicsit habos, szórjuk hozzá kanalanként a cukrot és verjük habbá. Addig verjük, míg a habverő fejét felfelé fordítva a hab csúcsa finoman lekonyul. Mostanra a csokoládénak nagyjából szobahőmérsékletűre kellett hűlnie. Két részben, finoman forgassuk hozzá a tejszínhabot, majd forgassuk hozzá, szintén finoman a tojásfehérjét is.

A habot kanalazzuk a borospoharakba és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Másnap kanalazzunk minden pohár tetejére a málnaöntetből és már fogyaszthatjuk is.

20181111_152222-01.jpeg

El is készültünk az Aranyélet inspirálta pohárdesszertünkkel, amivel be is kucorodhatunk a 3. évad elé izgulni.

Készítés közben én ezt a lejátszási listát hallgattam, szerintem nektek is ihletet fog adni és teljesen beleélitek magatokat:

20181111_151732-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása