Az ünnepek után majdnem mindenki eltelt a finomabbnál finomabb desszertekkel. Ez lehet, kicsit meg is terhelt minket, de azért valami könnyű desszert mindig becsúszhat. Ez a sós karamellás tejberizs, egy könnyű, hűsítő pohárdesszert, nem gejl és egy kis adag biztosan, mosolyt fog csalni az arcodra.
Hozzávalók (6-7 pohárkához):
- 150 g jázminrizs
- 150 g víz
- 500 g zsírszegény vagy növényi tej
- 2 teáskanál konyhasó
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 5 nagy evőkanál karamellöntet
- 1-2 evőkanál karamellöntet a pohárdesszertek tetejére
- 1-1 habrózsa (tejszínhab) a tálaláshoz
Egy lábasba szórjuk a jázminrizst, felöntjük a vízzel és kevergetve addig melegítjük, amíg elpárolog a víz. Ekkor felöntjük a tejjel, beleszórjuk a sót, rátesszük a fedőt és takarékon addig rotyogtatjuk, míg megpuhul a rizs. - A desszert azért sós-karamellás, mert ilyenkor egy tejes, de sós rizst főzünk, végül pedig a karamellel ízesítjük és édesítjük. Tehát, nem a karamellünk sós, hanem a rizs :). - Miután megpuhult, belekanalazzuk a karamellöntetet, elkeverjük és pohárkákba szedjük. A poharakat teljesen hűtőhidegre hűtjük, tálaláskor rálocsolunk egy kanál karamellöntetet és nyomunk rá egy szép habrózsát.