Hé, Dani, hiszen az előző recepted is sós sütemény volt! Így igaz, viszont hamarosan belépünk a farsangi időszakba és szerintem sokatoknak segítség lehet az ilyesféle partikaja. Anyukáknak akiknek valamit be kell vetni az iskolai farsangon, vagy akár a gyerekeknek, hiszen együtt is elkészíthetők a falatok, annyira egyszerű az egész.
A tésztához:
- 300 g liszt
- 220 g szobahőmérsékletű vaj (vagy 160 g zsír)
- 20 g élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 5 g kristálycukor
- 1,5 tk só
- 50 g zsíros tej
Szóróanyagok:
- köménymag, szeletelt mandula, mák, reszelt sajt, szezámmag, lenmag, napraforgómag
Az élesztőt 50 g langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. A lisztet a zsiradékkal - jelen esetben vajjal - elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojás sárgáját, a sót és ha szükséges még egy leheletnyi tejet is. Nem szabad lágy tésztát kapnunk. Ceruza vastagságúra kinyújtjuk és egy éles késsel négyzeteket vágunk belőle. Megkenjük az elhabart egész tojással és megszórjuk a választott szóróanyaggal. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin 2-3 cm távolságra rakjuk egymástól és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol világos rózsaszínűre sütjük. Lezárható dobozban hetekig eláll!