A közvetlen környezetemet látva, mostanában eléggé elterjedt a vegán étkezés. Sokakat különböző ételallergiák vagy ételintoleranciák terelnek a vegán étkezés útjára. Így szeretnék kedveskedni azoknak a családtagjaimnak, barátaimnak és olvasóimnak is, akik szintén vegán étrendet követnek vagy például allergiásak a tojásra, tojásfehérjére, tejfehérjére, laktózra. Az első receptem ez a nyers, vegán kókuszos kosárka, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek.
Hozzávalók (9 kosárkához):
- 80 g kókuszreszelék
- 2 kávéskanál olívaolaj
- 3 evőkanál juharszirup
- 6 db magozott datolya
- 3 evőkanál kókusztejszín
- 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- csipet só
- 100 g vegán csokoládé
- 2 evőkanál kókuszzsír
- díszítéshez - elhagyható - őrölt, liofilizált málna
Egy késes konyhagépbe mérjük a kókuszreszeléket, az olajat, a mézet, a datolyát, a kókusztejszínt, a kókuszzsírt és a sót. Pulzálva simára keverjük. Egy muffintepsi kilenc mélyedését vékonyan kikenjük egy kis kókuszzsírral, majd elosztjuk benne a keveréket és egy pohár aljával erősen beletömörítjük a mélyedésbe. Betesszük a fagyasztóba 10 percre. Közben a csokit összeolvasztjuk gőz felett a kókuszzsírral és mindegyik kockára tetejére kanalazunk egy kicsit belőle. Megszórjuk a málnával, majd visszatesszük a mélyhűtőbe 1 órára. Ez után egy kés hegyével kipattintjuk a kosárkákat és hűtőben tároljuk.