Hoztam már nektek nektek négyféle házi kenyeret, egy többféleképpen variálható tejes kiflit, egy ikonikus amerikai bagelt, számtalan édes és sós péksüteményt, most pedig jöjjön egy brutálisan finom zsemle.
8 darabhoz:
- 600 g liszt
- 15 g só
- 380 g tej
- 20 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 30 g friss vagy 8 g instant élesztő
- 20 g olvasztott vaj vagy 15 g olaj
A lisztet összeszitáljuk a sóval, a langyos tejben pedig elkeverjük a cukrot, a tojást és az élesztőt - amennyiben friss élesztőt használunk, hagyjuk felfutni. Alaposan kidagasztjuk. A dagasztás végén hozzáöntjük a zsiradékot és addig dagasztjuk tovább, amíg felveszi azt. Egy vékonyan kiolajozott tálba tesszük a tésztát és meleg helyen, letakarva hagyjuk kelni 30 percig, míg a duplájára kel. Kelesztés után óvatosan átgyúrjuk, újbeggyel a tésztát. Nyolc egyenlő részre osztjuk és bucikat formázunk belőle. A megformázott bucikat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk konyharuhával és újabb 30 percig kelni hagyjuk. Egy ecset segítségével megkenjük vízzel és betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe 13-15 percre, illetve amíg aranybarna lesz. Sütés után hagyjuk a tepsin 5 percig, majd pakoljuk át egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig tároljuk papírzacskóban.