Házi zabkeksz téren azt hittem már nem lehet újat mutatni. Most viszont felturbóztam az egyik kedvenc receptemet barnított vajjal és pörkölt, sós mogyoróval. A végeredmény hihetetlenül finom lett.
20 db nagy kekszhez
Hozzávalók:
- 270 g zabliszt (zabpehely kávédarálóban finomra őrölve)
- 90 g zabpehely
- 2 kk szódabikarbóna
- 170 g vaj
- 130 g barnacukor
- 160 g méz
- 2 db tojás
- 2 tk vaníliaesszencia
- 45 g kókuszreszelék
- 70 g sós mogyoró (durvára vágva)
- 100 g étcsoki (durvára vágva)
Egy tálban keverjük össze a zablisztet, a zabpelyhet és a szódabikarbónát. Egy nyeles forralólábassal tegyük a lángra a vajat. Folyamatosan kevergessük amíg felolvad és folyamatos kevergetés mellett hevítsük tovább. El kezd majd habozni, gyöngyözni és gőzölögni. Ekkor távozik a vaj víztartalma. Miután csillapodik a gyöngyözés és a gőz mennyisége, nagyon figyeljünk rá oda, mert egy pillanat alatt átválthat barnított vajból, égett vajba. A lényeg, hogy addig kevergessük, amíg szép borostyánszínű lesz a vaj a hab alatt. Öntsük még forrón az előzőekben összekevert száraz alapanyagokhoz. Egy külön tálban keverjük össze a cukrot, a mézet, a tojást és a vaníliát. Ez is mehet a többi dologhoz a tálban, majd alaposan keverjük össze a masszát. Hagyjuk hűlni, 10-15 percig, de ne ilyedjünk meg. A massza folyósnak fog tűnni, de miután megduzzadt a pihenés alatt a zabliszt és hozzáadtuk a többi alapanyagot, pont tökéletes lesz.
Miután már szobahőmérsékletű a massza és kicsit be is húzott, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a mogyorót és a csokit. Alaposan keverjük össze és tegyük a hűtőbe 20 percre. Vegyünk egy kanállal a tésztából és formázzunk belőle golyókat, sorakoztassuk őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire, 4 cm távolságot hagyva minden keksz között. Olajos kézzel lapítsuk ki picit a golyókat és toljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe őket 8-10 percre, illetve amíg a széle és az alja aranybarna nem lesz. Miután kivettük a tepsiből, nagyon lágy lesz a keksz, ezért ne is nyúljunk hozzá. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin.