Egy gumicukorhoz hasonló nasit egyből máglyán égetnek el, egészségtelennek gondolva azt. Házilag elkészítve viszont diétás és egészséges finomság lehet belőle. Mutatom, hogyan készül.
3 gumicukor szilikon formához:
- 235 g hozzáadott cukortól mentes, jó minőségű gyümölcslé (én görögdinnyés ízesített ásványvizet használtam a fotón látható macikhoz)
- 20 g zselatin por
- 2 ek méz
- 1/2 tk citromsav (elhagyható)
A választott ízű, hideg gyümölcslében elkeverjük a zselatint és állni hagyjuk 10 percig a pulton. Közben a gumicukor formát, nagyon vákonyan kiolajozzuk. Én egy fülpiszkáló pálcika végét olajba mártottam és azzal az egész formát, nagyon vékonyan kiolajoztam. A gyümölcslében megduzzadt zselatint a lángra tesszük és felforrósítjuk, egészen addig amíg teljesen elolvad benne a zselatin. Ne forraljuk fel, inkább csak legyen forró és kevergessük addig, amíg feloldódik. Keverjük el benne végül a mézet és a citromsavat is. A formához kapott pipettával töltsük meg a forma mélyedéseit és tegyük a hűtőbe legalább másfél órára. Nyomkodjuk ki és fogyaszthatjuk is.
TIPP: Tároljuk hűtőben. Ha viszont celofánba csomagolva ajándékba szánjuk, rácson hagyjuk őket száradni 1-2 napig - száraz, hűvös, napfénytől védett helyen. Ilyen módon akár 7 napig is eláll.