Egy francia desszert, amit az egész világ ismer. Selymes, vaníliás krém, tetején egy ropogós, pirult karamell réteggel.
6 brulée formához:
- 300 g habtejszín
- 125 g zsíros tej
- 4 db tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 2 tk vaníliaesszencia
Egy nyeles forralólábasba mérjük a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vaníliát. Felforrósítjuk és addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. A tojások sárgáját kézi habverővel simára keverjük, apránként hozza adagoljuk a forró tejes keveréket és egy kancsóba öntjük az egészet. A formákat egy mély tepsibe sorakoztatjuk és elosztjuk benne a keveréket, úgy, hogy minden forma 3/4 része legyen tele. A formák köré a tepsibe hideg vizet öntünk, úgy, hogy a formák kétharmadáig érjen. Betoljuk 140 fokra előmelegített sütőbe és 45-50 percig sütjük. Akkor jó, amikor még a közepe enyhén remegős.
Sütés után, a vízből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egyesével becsomagoljuk őket műanyag fóliával és éjszakára betesszük a hűtőbe, illetve fogyasztásig. Fogyasztás előtt 1,5 tk kristálycukrot szórunk a tetejére és cukrászfáklyával megpirítjuk azt.
TIPP: Miután megpirítottuk a cukrot a brulée tetején, fogyasszuk is el. Ne tegyük hűtőbe, mert a karamellizált cukor el fog folyósodni.