Mondhatjátok, hogy beakadt nálam a lemez, hiszen többször is elmondtam, hogy az egyik nagy kedvencem a házi almás pite. Mivel legutóbb a házi krémest turbóztam fel, most az almás pite esett áldozatul.
kb. 30x40 cm-es tepsihez
Hozzávalók:
- 1 kg reszelt alma
- 190 g kristálycukor
- 2 ek méz
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 5 db tojás
- 150 g porcukor
- 500 g rétesliszt
- 1 cs (12 g) sütőpor
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát közepes lángon megpároljuk a cukorral, a mézzel, a fahéjjal, a citrom levével és héjával együtt, majd kihűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjékből kemény habot verünk a porcukorral. A vajat habosra keverjük a tojások sárgájával és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd alaposan összekeverjük.
A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral és a tészta 2/3 részét az aljába nyomkodjuk. Rákenjük a kihűlt almatölteléket, erre rásimítjuk a habot, végül nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a maradék tésztát és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelhetjük.