Néhány hétköznapi, a kamrában megtalálható alapanyagból készülő krumplis pogácsa. Szaftos, könnyű tészta, finom illat és nosztalgikus rácsozás.
2 tepsihez:
- 700 g krumpli
- 120 g zsír
- 100 g zsíros, langyos tej
- 20 g friss élesztő
- 2 mk kristálycukor
- 600 g liszt
- 1,5 tk só
- 1 db tojássárgája
- 2 ek olaj a nyújtáshoz
- 1 db elhabart tojás a kenéshez
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón összetörjük és szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a zsírt és habverővel habosítjuk. A firss élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk és meleg helyen hagyjuk felfutni. A krumplira rámérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, valamint hozzáadjuk a felfutott élesztőt is és alaposan kidagasztjuk. Műanyag fóliával lefedjük és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Az olajjal bedörzsöljük a nyújtódeszkát és a nyújtófát, majd kinyújtjuk rajta a kelesztés után átgyúrt tésztát, 3-4 cm vastagra. Választott átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Lekenjük a tojással és egy éles késsel vagy pengével berácsozzuk a tetejét. A tepsin hagyjuk pihenni 10-15 percet, majd betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.