Tejturmix

Péter Dani blogja

Krumplis pogácsa

20200926_125736-01.jpeg

Néhány hétköznapi, a kamrában megtalálható alapanyagból készülő krumplis pogácsa. Szaftos, könnyű tészta, finom illat és nosztalgikus rácsozás. 

20200926_125823-01.jpeg

2 tepsihez:

  • 700 g krumpli
  • 120 g zsír
  • 100 g zsíros, langyos tej
  • 20 g friss élesztő
  • 2 mk kristálycukor
  • 600 g liszt
  • 1,5 tk só
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek olaj a nyújtáshoz
  • 1 db elhabart tojás a kenéshez

20200926_125753-01.jpeg

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még forrón összetörjük és szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a zsírt és habverővel habosítjuk. A firss élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk és meleg helyen hagyjuk felfutni. A krumplira rámérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, valamint hozzáadjuk a felfutott élesztőt is és alaposan kidagasztjuk. Műanyag fóliával lefedjük és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Az olajjal bedörzsöljük a nyújtódeszkát és a nyújtófát, majd kinyújtjuk rajta a kelesztés után átgyúrt tésztát, 3-4 cm vastagra. Választott átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Lekenjük a tojással és egy éles késsel vagy pengével berácsozzuk a tetejét. A tepsin hagyjuk pihenni 10-15 percet, majd betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. A tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.

20200926_125711-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása