Retro szaloncukor sokféleképpen variálható, házilag készített töltelékekkel. Celofánba csomagolva, masnival átkötve tökéletes ehető ajándék lehet, de persze a karácsonyfára is akaszthatjuk.
Amire szükségünk lesz:
- szilikon jégkocka forma
- cukrász kenő ecset
- alufólia
- zsírpapír
- kötöző madzag
A szaloncukorhoz:
- 200 g jó minőségű 50-70%-os étcsokoládé
A szaloncukor elkészítése:
- az apróra vágott csokit vízgőz fölött megolvasztjuk
- harmad részével vékonyan kikenjük a jégkocka forma mélyedéseit, hűtőbe tesszük 15 percre
- a második harmaddal megismételjük ugyanezt, ezúttal már a megdermedt első rétegre kenjük a csokit és újabb 15 percre a hűtőbe tesszük
- a töltelékkel 3/4 részig töltjük a csokival kikent mélyedéseket és a hűtőbe tesszük megdermedni 2-3 órára
- a csoki utolsó harmad részét újra megolvasztjuk és lekenjük vele a töltelék tetejét a mélyedésekben, egészen addig, amíg a forma tetején egy kenőkéssel szép egyenesre tudjuk húzni a csokit
- hűtőbe tesszük éjszakára
- másnap finoman kinyomkodjuk a szilikon formából a szaloncukrokat, egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd zsírpapírba - utóbbit két oldalon elkötjük egy madzaggal és bevágdossuk a végét
- szobahőmérsékleten - a töltelék függvényében - akár egy hétig is eláll, de ha ajándékba adod, addig tárold hűtve
Zselés töltelék:
- 340 g mirelit málna vagy más bogyós gyümölcs
- 2 tk zselatin por
- 50 g kristálycukor
A málnát egy nyeles forralólábasba mérjük, rászórjuk a cukrot és közepes lángon, folyamatosan kevergetve lekvár állagúra főzzük. Leturmixoljuk és szitán átnyomkodjuk, a magokat kidobjuk. A pürét teljesen hidegre hűtjük, elkeverjük benne a zselatint és hagyjuk állni 10 percig. Az egészet most addig melegítjük kevergetve, amíg feloldódik benne a zselatin. Levesszük a tűzről és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a szaloncukor készítés 4. pontjánál felhasználjuk.