Ünnepi sütögetéskor az az egyik kedvenc pillanatom, mikor először érzem meg a sütőből felszálló fahéj illatát. Ezzel a recepttel egy igazán házias jellegű finomságot varázsolhatsz a karácsonyi asztalra. Két vajas-omlós tésztaréteg között vaníliás puding és fahéjas szilva találkozik, ezzel alkotva egy kerek egészet.
kb. 35x35 cm-es tepsihez, vagy szögletes formához
Az alaphoz:
- 250 g liszt
- 6 g sütőpor
- 100 g porcukor
- 100 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliaesszencia
Az alap hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. 2/3 részét a szilikonos sütpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk, 1/3 részét pedig műanyag fóliába csomagolva fagyasztóba tesszük 1 órára.
A krémhez:
- 1 cs (40 g) vaníliás/tejszínes pudingpor
- 400 g zsíros tej
- 5 ek kristálycukor
- 1 csipet só
- 200 g tejföl/görög joghurt
A tetejére:
- 400 g felezett szilva
- 2 ek barnacukor
- 1 tk őrölt fahéj
- porcukor
A pudingporból, a tejből és a cukorból pudingot főzünk. Levesszük a tűzről és még forrón elkeverjük benne a sót és a tejfölt, majd a tepsiben lévő tésztára simítjuk. Erre rásorakoztatjuk a felezett szilvát, megszórjuk a barnacukorral és a fahéjjel, majd a harmad tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 45-50 percre, illetve amíg aranybarna lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni és szeletelhetjük is, tálaláskor hintsük meg porcukorral.