Dekadens cookies & cream torta, mely bármilyen családi ünnepen elvinné a bulit. Minden Oreo-rajongó álma, a torta összes elemébe került a kekszből, desszertbe zárt hedonizmus, ami látványra sem utolsó. Kekszmorzsás piskóta, tejszínhabbal lazított Oreos cukrászkrémmel töltve és selymes vajkrémmel burkolva.
22 cm átmérőjű tortához
A piskótához:
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 200 g liszt
- 8 db Oreo kekszmorzsa*
*1 db Oreo kekszmorzsa = 1 db keksz, melyből a krémet kikapartuk, a létrejött két kekszkorongot pedig finomra daráljuk.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tojásokat fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját és pár gyors, határozott mozdulattal összekeverjük. Hozzászitáljuk a kekszmorzsával összekevert lisztet és finoman a habba forgatjuk. Az előkészített formába kanalazzuk a masszát és szép egyenesre igazítjuk a tetejét. Betoljuk a sütőbe 35-45 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Sütés után - még forrón - leszkapcsoljuk róla a formát, az oldaláról lehúzzuk a papírt és rácsra helyezzük fejjel lefelé, majd az aljáról leszedjük a tortaforma alját és innen is lehúzzuk a papírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk három egyenlő lapba. Tisztítsuk meg és törölgessük szárazra a formát, később még szükségünk lesz rá.
A krémhez:
- 340 g zsíros tej
- 50 g kristálycukor
- 1 mk só
- 2 tk vaníliaesszencia
- 15 g kukoricakeményítő
- 1 tk liszt
- 2 tojássárgája
- 30 g hideg vaj
- 2 tk zselatin por
- 80 g zsíros tej
- 8 db egész Oreo keksz, krémmel együtt összedarálva
- 300 g habtejszín, habbá verve
Mérjük egy nyeles forralóba a tejet, a cukrot, a sót és a vaníliát. Keverjük el és forraljuk fel, majd zárjuk el a lángot. Kézi habverővel keverjük simára a keményítőt, a lisztet és a tojássárgáját. Apránként adagoljuk hozzá a forró tejes keveréket, folyamatosan kevergetve. Az egészet öntsük vissza a forralóba és takarékon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Ha kicsit csomós lett a krémed, keverd át botmixerrel vagy nyomd át egy sűrű szitán. A még meleg krémhez adjuk hozzá a hideg vajat és kevergessük addig, míg elolvad. A krémet öntsük át egy tálba és a felületére tegyünk műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön be. Hagyjuk hidegre hűlni.
A jéghideg 80 g tejben keverjük el a zselatint és hagyjuk duzzadni 5 percig, majd olvasszuk fel a mikróban. A hideg vaníliakrémet keverjük simára kézi habverővel, keverjük hozzá az Oreo-t is és forgassuk bele finoman a tejszínhabot. Öntsük hozzá a forró, felolvasztott zselatint és azonnal, kézi habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük el simára.
A tiszta, száraz tortaforma aljába helyezzük el az egyik piskótalapot, majd simítsuk rá a krém felét, mehet rá a második lap és a krém másik fele is, végül zárjuk az utolsó lappal. Az összeállított tortát tegyük a hűtőbe éjszakára dermedni. Másnap innen folytatjuk.
Amennyiben úgy látjuk, hogy túl alacsony lesz a tortaformánk oldala, miután az első lapot az aljába helyeztük, feszítsünk a lap és a forma közé, egy a formánál magasabb sütőpapírt vagy wax papírt, így magasítva a formát.
Burkoló vajkrém:
- 280 g puha, szobahőmérsékletű vaj
- 280 g porcukor
- 1 csipet só
- 6 db Oreo kekszmorzsa*
- 1 tk vanília
A vajat mixerrel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a cukrot. 5-10 percen keresztül, erős fokozaton keverjük. Miután kb.10 percig kevertük a mixerrel a krémet, hogy szépen összeálljon, adjuk hozzá a sót, a kekszmorzsát és a vaníliát és keverjük további 2-3 percig.
Az éjszaka megdermedt tortát vegyük elő, késsel vágjuk körbe, csatoljuk le róla a formát - az ügyesebbek a tortaforma alját is lekaphatják róla, de nem fontos - és helyezzük arra a tálra, amin kínálni fogjuk a kész süteményt. A selymes vajkrémmel kenjük le a torta oldalát és tetejét is, minél jobban igyekezve, hogy egyenes legyen az eredmény.
A díszítéshez:
- Oreo keksz
- keksz csipke
- fehér és étcsokoládé darabkák
A tortát bármivel díszíthetjük, talán Oreo mindenképp kapjon rajta helyet a torta jellegét kívülről is megmutatva. Díszíthetjük csokidarabokkal, bonbonokkal, gyümölcsökkel - csak a képzeletünk szabhat neki határt. Fontos, hogy a torta burkolása után rögtön díszítsük, hogy rá tudjon ragadni minden díszítőelem - erre hűtés után nem lesz lehetőség, mivel megdermed a krém. Díszítés után, kínálásig tároljuk a hűtőben. Jó étvágyat!