A grissinit csak a fotó erejéig tároltam konzervdobozban. Kifejezetten kérnék mindenkit, hogy ne ebben kínálja, hiszen a belső pereme borotvaéles és komoly sérülést okozhat!
24 darabhoz:
- 55 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 175 g langyos víz
- 10 g méz
- 7 g instant élesztő
- 190 g fehér liszt
- 1 tk fokhagyma por
- 3 ek finomra vágott snidling
- 25 g olívaolaj
- 8 g só
A konyhagép üstjében összekeverjük a teljes kiőrlésű lisztet, a langyos vizet, a mézet és az élesztőt. Egy fakanállal összekeverjük és hagyjuk állni 10 percig.
Hozzáadjuk a fehér lisztet, a fokhagymát, a snidlinget, az olajat és a sót. A konyhagép dagasztókampóját használva dolgozzuk ki a tésztát, közepes fokozaton 6-8 percig, amíg a tészta sima és fényes lesz. Egy tálat kenjünk ki olívaolajjal, mehet bele a tészta és letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órát, illetve amíg kétszeresére nő.
A szóráshoz:
- búzadara
- szezámmag vagy mák, aprított kakukkfű, zsálya, rozmaring, tengeri só, fűszersó, durvára darált feketebors
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és béleljünk ki 2-3 gáztepsit szilikonos sütőpapírral. A munkafelületet szórjuk meg 2 ek szezámmaggal és 2 ek búzadarával. Borítsuk rá a tésztát és nyújtsunk belőle egy 30x40 cm-es téglalapot és a tetejét is szórjuk meg 2 ek szezámmaggal és 2 ek búzadarával. Keresztben vágjuk 2 cm széles szalagokra, csavarjuk meg és fektessük az előkészített tepsire. A megcsavart grissinik hossza minimum 30-35 cm.
Toljuk be az előmelegített sütőbe 10-12 percre - 5 percenként megforgatva a tepsit, hogy egyenletesen süljön. Tartsuk szemmel a grissinit, hiszen könnyen ég. Ügyeljünk rá, hogy aranybarna maradjon. Hagyjuk kihűlni, légmentesen csomagolva 3-4 napig fogyaszthatjuk.