Rendkívül puha vaníliás muffin, amit tökéletesen kiegészít az enyhén savanykás csokoládékrém. Szerintem a végeredmény olyan, mint egy csokis-vaníliás, sütésmentes sajttorta. Egyszerűen imádom, a krémsajt miatt nem émelyítően gejl, inkább mondanám friss, hűsítő desszertnek.
12 darabhoz
A muffinokhoz:
- 120 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 240 g tej
- 2 tk vaníliaesszencia
- 270 g liszt
- 100 g kristálycukor
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 1 mk só
Az olvasztott vajat összekeverjük a tojással, a tejjel és a vaníliával. Egy másik tálba pedig beleszitáljuk a cukorral, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. Utóbbihoz hozzákeverjük a folyékony hozzávalókat és elosztjuk a muffin-tepsi horpadásaiban, melyeket kibéleltünk papírkapszlikkal. Betoljuk a 190 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve tűpróbáig. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd rácsra sorakoztatva hűtsük ki teljesen.
A krémhez:
- 20 g holland kakaópor
- 360 g habtejszín
- 225 g krémsajt (Philadelphia)
- 150 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliaesszencia
Egy nagy tálban keverjük pasztává a kakaóport 5 evőkanállal a habtejszínből. Adjuk hozzá a kakaós pasztához a krémsajtot és elektromos habverővel keverjük egyneművé. Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliát. Keverjük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, kb. 4-5 percig, magas fokozaton. A tál oldalán lassan csorgassuk hozzá a többi, hideg habtejszínt, közben közepes fokozaton keverve. Verjük egészen kemény habbá és nyomjuk csillagcsővel ellátott habzsákból a muffinok tetejére. Fogyasztásig tároljuk hűtőben és díszítsük Oreóval vagy bármilyen csoki-darabkával.