Nem szeretném a nagy klasszikust, a sárgabaracklekvárral töltött piskótatekercset zavarba hozni, de azért ez elég tuti. Szaftos, vajas piskóta áfonyával és tejszínhabbal töltve, majd epres porcukorral meghintve.
A piskótához:
- 75 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 130 g kristálycukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 60 g olvasztott vaj
- 180 g áfonyalekvár
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki egy tepsit (kb. 30x40 cm-es) szilikonos sütőpapírral. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. A tojásokat válasszuk ketté és a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, végül óvatosan forgassuk bele a tojások sárgáját, a vaníliát és a vajat. Öntsük hozzá a lisztes keveréket és finoman forgassuk a habba. Kenjük el az előkészített tepsin és toljuk a sütőbe 10 percre. Miután megsült, emeljük ki a tepsiből a sütőpapírnál fogva, szórjuk meg porcukorral a tetejét, fektessünk rá egy ív sütőpapírt és fordítsuk meg. Húzzuk le a felülre került oldalról a papírt és tekerjük fel a rövidebb oldalánál fogva, a sütőpapírt is bele tekerve. Tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez:
- 250 g habtejszín
- 1 tk vaníliaesszencia
- 10 g habfixáló
Verjük habbá a tejszínt a vaníliával és a fixálóval. Tekerjük ki a kihűlt piskótát és kenjük meg a lekvárral, arra pedig kenjük rá a vaníliás tejszínhabot. Tekerjük fel a roládot és csomagoljuk műanyag fóliába, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
A tetejére:
- 10 g liofilizált eper
- 2 tk porcukor
Mérjük egy kávédarálóba vagy késes konyhagépbe az epret és a cukrot, majd pörgessük egész finom, por állagúra. Tálalás előtt szitáljuk a tekercs tetejére.