Tejturmix

Péter Dani blogja

Karácsonyi torta

20211031_115126770_ios.jpg

Szerintem karácsonykor nem lehet túlzásokba esni. Ezért is hoztam el nektek ezt az igazán ünnepi, hedonista, minden földi jóval megtöltött tortát. Mogyorótól ropogós, pehelykönnyi piskóta, közte fanyar áfonyaréteggel, selymes cukrászkrémmel és egy réteg csokival. Én előre szóltam, nem esünk túlzásba, karácsonykor egyszerűen ami jár, az jár!

A piskótához:

  • 6 db tojásfehérje
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek darált mogyoró
  • 2 ek liszt
  • 12 g sütőpor
  • 2 csipet só

3 db tojásfehérjét kemény habbá verünk 3 ek cukorral. Hozzámérünk 3 ek mogyorót, 1 ek lisztet, 6 g sütőport és 1 csipet sót, majd finoman beleforgatjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral, belesimítjuk a masszát és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Hagyjuk a formában 5 percig hűlni, majd körbe vágjuk és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt megismételjük a piskóta hozzávalóinak másik felével is.

A sárgakrémhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 8 ek kristálycukor
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 500 g tej
  • 100 g fehér csoki
  • 100 g vaj
  • 200 g habtejszín

Keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval. Mérjük hozzá a pudingport, a keményítőt és 200 g-ot a tejből, majd keverjük simára kézi habverővel. A maradék 300 g tejet forraljuk fel egy lábasban és fokozatosan csorgassuk a pudingos keverékhez. Öntsük vissza az egészet a lábasba és továbbra is kézi habverővel keverve, főzzünk belőle sűrű krémet, alacsony lángon. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a csokit és a vajat, amíg teljesen elolvad. Kanalazzuk át egy tálkába, nyomkodjunk a felületére műanyag fóliát és hűtsük hidegre. Verjük habbá a tejszínt és finoman forgassuk a krémhez, így kapva egy krémes, de tömör habot.

Az áfonyakrémhez:

  • 450 g mirelit áfonya
  • 3 ek cukor
  • 3 ek víz
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 100 g víz

Mérjük egy lábasba a gyümölcsöt, a cukrot és a 3 ek vizet. Rotyogtassuk lekvár állagúra közepes lángon. A pudingport keverjük ki a 100 g vízzel és öntsük a “lekvárhoz”. Folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.

A még forró krém felét kenjük el az egyik mogyorós piskótalapon, a másik felét pedig a másik lapon és hagyjuk kihűlni. Tegyük az egyik lapot a megtisztított tortaforma aljába, simítsuk rá a vaníliás krém felét, arra tegyük a másik lapot, arra pedig simítsuk rá a vaníliás hab másik felét, majd tegyük be az egészet egy órára a hűtőbe.

A tetejére:

  • 150 g habtejszín
  • 150 g étcsoki

A felforrósított tejszínt öntsük a felkockázott csokira, hagyjuk állni 1 percig, majd keverjük szép simára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd öntsük a formában lévő torta tetejére. Tegyük a hűtőbe éjszakára, másnap vágjuk körbe, vegyük le róla a formát és szeletelhetjük is.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása