Cukrászdai burgonyás pogácsa otthon, egy egyszerű technikával, hajtogatással.
két tepsihez
- 25 g friss élesztő
- 150 g 3,5%-os tej
- 1 tk cukor
- 3 db közepes burgonya, sós vízben megfőve, áttörve és langyosra hűtve
- 400 g liszt
- 120 g zsír/150 g puha vaj vagy margarin
- 1 db tojássárgája
- 1 csapott ek só
A langyos tejbe keverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk. A liszttel összemorzsoljuk a zsiradékot, a tojássárgáját és a sót. Hozzáöntjük a felfutott élesztő és az áttört burgonyát. Összegyúrjuk alaposan - inkább legyen kicsit ragacsos, de ha nem dolgozható a tészta, pici liszt menjen még hozzá. Utóbbi nagyban függ a burgonya fajtájától. 1 órát pihentessük letakarva, meleg helyen. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és megkenjük még 2 ek olvasztott zsírral. Feltekerjük mintha kakaós csigát készítenénk és kinyújtjuk 2 cm vastagra - pihentetés nélkül. Bevagdossuk, kiszaggatjuk közepes pogácsa-szaggatóval és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 25 percre, illetve tűpróbáig vagy amíg pirosra sül. Rácsra szedve hagyjuk teljesen kihűlni.