Tejturmix

Péter Dani blogja

Tökéletes házi kenyér

Szerintem tényleg ez a tökéletes házi kenyér receptje. Nem egyszer készítettem kenyeret házilag, mire sikerült kitapasztalnom a megfelelő arányokat és műveleteket. A hosszas leírás ne rémisszen meg senkit! Csupán pontosan, részletesen leírtam mindent, hogy ha ezeket betartjuk, 1-2 alkalom után ráérezzünk a kenyérkészítés ízére. A mosogatással együtt tényleg csak fél óra az egész.

dsc06351.JPG

A kovászhoz:
1 dl langyos víz
25 g friss élesztő
100 g búza finomliszt

Előző nap a kovász készítésével kezdjük. A vízben elmossuk az élesztőt, egy nagy keverőtálba mért liszthez öntjük, egyneművé keverjük és letakarva legalább 8 órán át pihentetjük.

A tésztához:
250 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
350 g BL 55-ös finom búzaliszt
25 g friss élesztő
400 g víz
20 g só
magvak 1-1 evőkanállal (len-, szezám-, napraforgómag)
1 evőkanál olívaolaj

8 óra elteltével - ami lehet akár 10-12 óra is - a kovászra mérjük a kétféle lisztet, a sót, a magvakat és a 400 g langyos vízben elmosott élesztőt. Egészen addig dagasztjuk a tésztát, míg szép levegős nem lesz, majd beletesszük az olívaolajat, amivel még egy kicsit tovább dagasztjuk, hogy jól elvegyüljön a tésztával. Konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük (kb. 40-60 perc alatt, a hőmérséklettől függően).

Az idő letelte után a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk. Ovális kenyér alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és kb. 20 percet pihentetjük, míg újra megnő kétszeresére. Ha túlságosan terülne a tészta még egyszer lazán gyúrjuk át és formázzuk meg újra, és így már csak 10 percet pihentessük. Minél többször átgyúrjuk és formázzuk újra, annál szebb lesz a végeredmény.

dsc06345.JPG

Közben míg formázgatjuk és pihentetjük a kenyértésztát, melegítsük elő a sütőt 210°C-ra. Amikor elérte a hőfokot, helyezzünk a sütő aljába egy kisebb tepsibe öntött 2 ujjnyi forró vizet. Mikor a tészta szép formára kelt, a sütőbe helyezés előtt megkenjük bőven langyos vízzel. E művelet előtt érdemes éles késsel 2-3 bevágást tenni a tésztán.

10 perc elteltével a vízzel töltött tepsit kivesszük, a hőfokot 180°C-ra mérsékeljük és 50-55 perc alatt készre sütjük.

Kicsit bonyolultnak tűnik ez az egész kenyérsütés, de 1-2 alkalom és ezt már nem fogjuk így gondolni. Megéri a fáradtságot, sokkal kiadósabb, mint a bolti kenyerek, és természetesen sokkal finomabb is. 1 hétig nyugodtan fogyasztható, garantáltan nem fog megpenészedni. Készíthetjük csak búza finomliszttel is, de szerintem így sokkal ízletesebb a végeredmény.

FONTOS, hogy a tészta kicsit ragacsosnak fog tűnni, de semmiképp sem szabad hozzá több lisztet adni, így lesz tökéletes.

dsc06347.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása