12 bucihoz
Hozzávalók:
500 g búza finomliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
300 g langyos víz
8 g friss élesztő
1 evőkanál napraforgóolaj
szezámmag
Egy nagy keverőtálba vagy egyetemes konyhagép üstjébe mérjük a lisztet, a sót és a napraforgóolajat. A langyos vízbe szórjuk a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk felfutni. Majd hozzáöntjük az üst tartalmához és 20 percig közepes fokozaton dagasztjuk. Ha kézzel készítjük, szintén 20 percig dagasszuk közepes erővel.
Ezután egy nyújtódeszkát szórjunk meg liszttel, szedjük rá a kidagasztott tésztát és gyurmázzuk át az egészet. Formázzunk belőle egy darab cipót, tegyük egy másik keverőtálba, a tetejét hintsük meg liszttel és 1 órát pihentessük letakarva.
Ha ezzel is megvolnánk és letelt az 1 óra, tegyük a megkelt tésztát a deszkára, vágjuk 12 egyenlő darabra és formázzuk meg szép kerekre mindegyiket. Tegyük zsírpapírral bélelt tepsire a bucikat és hagyjuk további 30 percig kelni.
A sütőt melegítsük elő 220°C-ra. Miután letelt a második pihentetés, kenjük meg langyos vízzel kenőecset segítségével és szórjuk meg, ki-ki szájíze szerinti szezámmaggal és toljuk be a sütőbe 15 percre. Süssük aranybarnára.