Aki a mézes puszedlit szeretni, annak tutira elnyeri a tetszését ez a recept. :) Ez a desszert is besorakozik az előre elkészíthető karácsonyi nasik táborához. Sokáig eltartható, így már most betárazhatunk belőle, ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű. Megjegyzem, a tetején a citromos máz picit fanyar, de én előszeretettel készítem így, nagy citrom rajongó vagyok. Készíthető akármilyen más folyadékkal is, szűrt gyümölcslékkel, de sima csapvízzel is.
2 gáztepsihez
Hozzávalók:
400 g liszt
150 g méz
50 g porcukor
50 g olvasztott vaj
2 db tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
A mázhoz:
3 evőkanál citromlé
200 g porcukor
pár csepp vaníliaesszencia
Egy egyetemes konyhagép keverőtáljába mérjük a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket és az egy darab narancs lereszelt héját. Elkeverjük. Jöhetnek hozzá a nedves alapanyagok: a méz, az olvasztott vaj és a tojás. A konyhagépre felhelyezzük a dagasztókampót és jól kidolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a két tepsit kibéleljük sütőpapírral. Kis, kb. 19-22 grammos golyókat formálunk, a tenyerünkkel picit kilapítjuk és a bélelt lemezre helyezzük, a gombócok között 3-4 cm távolságot hagyva. Betoljuk a sütőbe és 12-13 perc alatt készre sütjük, ne szárítsuk ki. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a porcukrot a citromlével és a vaníliaesszenciával homogénné keverjük egy egyszerű evőkanállal és belemártjuk a puszedliket, kenőecsettel picit rásegítve. Sütőpapírra tesszük és hagyjuk teljesen megkötni a mázat, majd fémdobozba téve, az asztalon akár 1-2 hétig is kínálhatjuk.