Tejturmix

Péter Dani blogja

Madártejes mákosguba torta

Ez az egyik kedvenc tortám, már több éve készítem az ünnepi időszakban. Tökéletes karácsonyi vacsorához, szilveszteri büféasztalra vagy születésnapra, névnapra. Aki szereti a madártejet és a mákosgubát, biztosan szobrot fog neked állítani, ha megleped ezzel a finomsággal. Minden egyes részletében hordozza ezt a két, örök kedvenc desszertet.

dsc07035.JPG

28 cm-es tortaformához

A mákos-guba alaphoz:
12 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
100 g vaj
100 g cukor
vanília
150 g darált mák
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A kifliket kb. 1-1,5 cm vastagságú karikákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük. A tejet és a vajat összemelegítjük. Egy kis tálban a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliát kikeverjük, majd hűkiegyenlítéssel hozzáadjuk az összemelegedett tejet és vajat. Alacsony lángon visszatesszük a tűzre és kissé besűrítjük. Nyakon öntjük vele a kifliket, picit hagyjuk állni, majd hozzákeverjük a mákot, a citromhéja és a szegfűszeget is. A kivajazott formába nyomkodjuk és 170°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 percre. Teljesen kihűtjük a formában.

dsc07034.JPG

A madártej-krémhez:
4 db tojássárga
40 g vaníliás pudingpor
2 teáskanál vaníliakivonat
80 g cukor
400 g tej
150 g puha vaj

Felforraljuk a tejet. Közben a tojássárgájákat jól kikeverjük a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a pudingporral. Belemerünk egy keveset a forró tejből, simára keverjük (hőkiegyenlítést alkalmazunk), aztán a többi tejjel is összevegyítjük. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ekkor lehúzzuk a tűzről. Teljesen kihűtjük! Amikor kihűlt, kikeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a tortára simítjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Topping:
500 ml cukrozott növényi tejszín
2 evőkanál vaníliakivonat

Díszítés:
cukorgyöngyök
1 evőkanál mák

A tejszínt habbá verjük a vaníliakivonattal és a felét elkenjük a torta tetején, a másik felét csillagcsöves zsákba tesszük és megdíszítjük vele a tortát. Szórunk rá mákot és cukorgyöngyöket is.

dsc07036.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása