Tejturmix

Péter Dani blogja

Mokkatekercs

Imádom a klasszikus piskótatekercset egyszerűen, házi sárgabaracklekvárral töltve. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül! Ma viszont kicsit szembementem a megszokottal: a piskóta kakaós-vaníliás lett, a töltelék pedig egy gazdag, mély csokis és kávés krém. Szerintetek is jól hangzik? Legyen szép a hétvégétek!

dsc07548-01.jpeg

 1 rúdhoz (1 gáztepsihez)

A piskótához:
5 db tojás
15 g holland kakaópor
110 g liszt
100 g kristálycukor
2 teáskanál vaníliaesszencia

A töltelékhez:
400 g zsíros tej
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
csipet só
2 teáskanál instant kávé (Nescafé Classic Crema)
65 g jó minőségű étcsokoládé

A díszítéshez:
100 g tejcsokoládé
színes szórócukrok, szárított rózsaszirom

dsc07546-01.jpeg

A piskóta elkészítésével kezdjük, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Ha ez megvan 3-4 gyors mozdulattal hozzákeverjük a tojássárgákat, valamint a vaníliát és hozzászitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet. A lisztes keveréket finom mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásos habba. A tepsire sütőpapírt fektetünk és egyenletesen elkenjük rajta a tésztát, betesszük a sütőbe 10-15 percre, illetve tűpróbáig. Ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki, így nem fog törni a feltekeréskor. A megsült piskótalapot fejjel lefelé, porcukorral meghintett konyharuhára fektetjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és feltekerjük, 10 percig pihenni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejből, cukorból és pudingporból, a megszokottnál kicsit sűrűbb pudingot főzünk egy nyeles forralólábasban. Még forrón, de a tűzről levéve belekeverjük a sót, a kávét és az apró darabokra tördelt csokoládét. Addig kevergetjük, míg minden teljesen feloldódik. 10 percre félretesszük hűlni.

dsc07547-01.jpeg

A pihent piskótalapot kigöngyöljük és egyenletesen elkenjük rajta a még kicsit meleg csokoládés-pudingos tölteléket. Feltekerjük és mehet a hűtőbe egy órára, míg jól összeáll. Ha kellően összeállt, 2-3 cm-es szeletekre vágjuk és az egyik felét megkenjük egy teáskanál segítségével az olvasztott tejcsokival és egyből díszítjük a szórócukrokkal. Egy tálcára fektetjük a szeleteket és újabb 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csoki megkössön. Jó étvágyat!

dsc07550-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása