Tejturmix

Péter Dani blogja

Gateau St. Honoré torta

20171101_120841-1-01.jpeg

Nevét, St. Honoré - a pékek és cukrászok védőszentje - után kapta ez a klasszikus francia desszert. Nem egy hagyományos értelemben vett torta, de maga a torta kifejezés igenis helytálló. Kerek alapja egy ropogós leveles tészta korong, rajta élénksárga cukrászkrém, habos profiterollal és savanykás málnakrémmel. A roppanós karamellről nem is beszélve.

20171101_120936-1-01.jpeg 

1 tortához

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 1 csomag friss leveles tészta

A cukrászkrémhez:

  • 245 g 3,5%-os tej
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál vaj

Az chouxhoz:

  • 80 g olaj
  • 80 g víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 80 g liszt
  • 3 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 1 evőkanál kukoricaszirup

Az összeállításhoz:

  • 360 g habtejszín
  • 1,5 evőkanál sovány tejpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 3 evőkanál málnapüré

20171101_120850-1-01.jpeg

Elkészítés:

Az alap:

  1. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra, egy gáztepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  2. Egy 24 cm átmérőjű tortakarikát tegyünk a kiterített leveles tésztára és segítségével vágjunk szabályos kört belőle. Helyezzük a kör alakú tésztát az előkészített tepsire, sűrűn szurkáljuk meg villával és toljuk az előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve míg aranybarna lesz. Rácsra téve hűtsük.

A cukrászkrém:

  1. Melegítsük fel a tejet gyöngyözésig, a vaníliát hozzákeverve.
  2. Egy tálban keverjük ki a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel. 
  3. Apránként csorgassuk hozzá a forró vaníliás tejet, folyamatosan kevergetve kézi habverővel. Az egészet öntsük vissza az edénybe, amiben a tejet forraltuk és közepes lángon, kevergetve sűrítsük be. 
  4. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a hideg vajat, majd műanyag fóliával szorosan letakarva hűtsük teljesen hidegre.

20171101_120807-01.jpeg

A choux:

  1. Mérjük egy nyeles forralólábasba az olajat, a vizet, a sót és a cukrot. Melegítsük addig, míg kicsit el kezd köpködni. Adjuk hozzá egy részletben a lisztet és fakanállal kezdjük el reszteln. Ez azt jelenti, hogy addig kevergetjük, amíg teljesen el nem válik az edénytől.
  2. Vegyük le a tűzről és egyenként keverjük hozzá a tojásokat. A masszát töltsük sima csöves nyomózsákba és nyomkodjunk belőle apró halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
  3. Permetezzük meg vízzel és toljuk be a 220°C-ra felvett sütőbe, nagyjából 15 percre. Ekkor vegyük le a hőfokot 200°C-ra és süssük szép aranybarnára. Rácsra sorakoztatva hagyjuk hűlni a kis labdákat.
  4. A kristálycukorból és a kukoricaszirupból készítsünk karamellt. A kész karamellbe nyomkodjuk bele a labdácskák 1/4 részét és a karamelles résszel lefelé, fektessük egy szilikonlapra, ahol hagyjuk megkötni.

Az összeállítás:

  1. A tejszínt verjük habbá a tejporral, a cukorral és a vaníliával. Az ízesített tejszínhabot felezzük meg. Az egyik feléhez forgassuk hozzá finoman a málnapürét. A rózsaszín és a fehér tejszínhabot is töltsük külön-külön, sima csővel ellátott habzsákba. 
  2. A karamelles choux labdák alját szúrjuk ki egy fakanál nyelével, majd mindet töltsük meg a fehér, vaníliás habbal.
  3. A leveles tészta lapot helyezzük egy tálalóedényre vagy egy tortatálra és kenjük el rajta finoman a hideg cukrászkrémet. Körbe helyezzük rá a töltött, karamelles chouxokat, középen pedig tetszés szerint díszítsük a rózsaszín, málnás habbal.

Tároljuk hűtőben.

20171101_120927-1-01.jpeg

A receptet Anna Olson cukrászséf inspirálta.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása