Ezúttal egy egyszerűen elkészíthető, de sokoldalúan felhasználható szirupos narancs receptjét osztom meg veletek. Felhasználhatjuk limonádék vagy teák ízesítéséhez, koktélok vagy desszertek díszítéséhez, különféle kevert piskóták ízesítéséhez.
Hozzávalók (2 befőttes üveghez):
- 500 g narancs
- 400 g kristálycukor
- 1 db citrom leve
- szódabikarbóna és só a tisztításhoz
Legelőször a narancs héjának tisztításával kezdjük, mivel a gyümölcsöt a héjával együtt tartósítjuk és azzal együtt is fogyaszthatjuk majd a kész finomságot. Egy nagy tálba dobáljuk bele a narancsokat, picit megpermetezzük vízzel, rászórunk 1-2 evőkanál sót és egyesével, gumikesztyűben átdörzsöljük őket. Ezután mossuk át alaposan, majd mehetnek vissza a tálba. Szórjunk rájuk 1-2 evőkanál szódabikarbónát és ezzel is dörzsöljük át, utána öblítsük le.
Tegyünk fel egy nagy lábasba vizet, forraljuk fel és zárjuk el alatta a lángot. A befőttes üvegeket és a kupakokat helyezzük a vízbe 1 percre, majd fejjel lefele fordítva csepegtessük le. A még meleg vízben forgassuk meg a narancsokat is és azokat is hagyjuk megszáradni.
A narancsokat függőlegesen negyedeljük és vágjuk 2-3 mm vékony cikkekre. A cikkeket dobáljuk egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, locsoljuk rá a citromlevet, forgassuk össze alaposan és hagyjuk a konyhapulton állni 1 óráig. Az idő letelte után keverjük át és tegyük az előkészített befőttes üvegekbe a létrejött sziruppal együtt. A kupak alá tegyünk műanyag fóliát és erősan csavarjuk rá. A kész "befőtteket" hagyjuk a konyhapulton egy napig, majd tegyük be a hűtőbe, ahonnan 1-1,5 hónapig fogyasztható.
Receptjavaslat - narancsszóda:
- 2 evőkanál szirupos narancs
- fél citrom leve
- 2,5 dl szóda
- jég
Egy pohár aljára szórjuk a jeget, jöhet rá a szirupos narancs, a citrom leve, majd húzzuk fel szódával, keverjük össze és már kortyolhatjuk is.