Tejturmix

Péter Dani blogja

Házi fehér kenyér kezdőknek


20181002_133225-01.jpeg

A blog legolvasottabb receptje a magos házi kenyér. Most elhoztam nektek azt a fehér kenyér receptet, amivel életemben először próbálkoztam és amit később ezerszer elkészítettem még, mert annyira jó.

20181002_133445-01.jpeg

Először is jöjjenek az előkészületek:

  1. Készítsük magunk mellé egyetemes konyhagépünket, amihez a dagasztókampót csatoljuk.
  2. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra légkeverésen és készítsünk mellé 1 dl langyos vizet.
  3. Egy magasfalú, gáztepsinél kisebb tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  4. Egy nagy keverőtálat leheletvékonyan kenjünk ki olvasztott vajjal.
  5. Készítsünk magunk mellé egy rácsot, amin majd kihűlhet a megsült kenyér.

20181002_133458-01.jpeg

Hozzávalók:

Mivel kenyeret készítünk kevés hozzávalóból, ügyeljünk rá, hogy minden egyes összetevő minőségi legyen. A márkákat is megjelölöm ennél a receptnél, hogy én egészen pontosan mivel készítem.

  • 500 g búzafinomliszt (Gyermelyi BL 55)
  • 280 g langyos víz
  • 20 g friss élesztő (Budafoki)
  • 10 g finom, tengeri só (Perla vagy Cis Sale Marino Fino)
  • 10 g szobahőmérsékletű, puha, sótlan vaj (Lurpak)
  1. Először is keverjük össze a lisztet a sóval és szitáljuk az egyetemes konyhagép üstjébe. 
  2. A langyos vízben oldjuk fel a friss élesztőt és felfuttás nélkül öntsük az üst tartalmához, majd alacsony fokozaton kezdjen el dolgozni a dagasztó kampó.
  3. Miután már 1 perce dolgozik a kampó alacsony fokozaton, hozzáadhatjuk a vajat is.
  4. Vegyük közepes fokozatra a gépet és alaposan dolgoztassuk ki vele a tésztát. Ez eltarthat 10 percig is.
  5. A tésztát szedjük ki az üstből, pár mozdulattal formázzunk belőle egy labdát és tegyük a vajjal leheletvékonyan kikent tálba, majd takarjuk le szorosan műanyag fóliával és meleg helyen hagyjuk 30 percig kelni. 
  6. A fél óra letelte után, kézzel egy kicsit gyúrjuk át, majd mehet vissza a tálba újabb 30 percre, szorosan fóliával letakarva, amíg nagyjából kétszeresére nő.
  7. A sütőnk már előmelegedett, a rácsot helyezzük a sütő középső sínjébe. Az 1 dl langyos vizet pedig öntsük egy sütésálló edénybe és tegyük a sütő aljába. Gyorsan zárjuk be a sütőt és jön is a következő lépés.
  8. A tésztát gyorsan, de finoman nyomogassuk a tenyerünkkel kenyér alakúra és tegyük az előkészített tepsire, egy nagyon éles késsel pedig néhol vágdossuk be a tetejét majd azonnal dobjuk is be a gőzös, forró sütőnkbe.
  9. A sütés időtartama 50 perc, de minden sütő máshogy viselkedik. A lényeg, hogy szép aranybarna legyen, mint a képen és hogy a 7-es és 8-as lépéssel gyorsan, fürgén haladjunk. Legyen előkészítve minden és fejben is tervezzük meg a lépéseket.
  10. Miután megsült, a tepsiben hagyjuk hűlni 5 percig, majd tegyük át a kenyeret a rácsra és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. Jó étvágyat!

Ha elkészítetted, küldj nekem képet az Instagram oldalamon, ahol @apeterdani néven találsz meg!

 20181002_133330-01.jpeg

20181002_133310-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása