A blog legolvasottabb receptje a magos házi kenyér. Most elhoztam nektek azt a fehér kenyér receptet, amivel életemben először próbálkoztam és amit később ezerszer elkészítettem még, mert annyira jó.
Először is jöjjenek az előkészületek:
- Készítsük magunk mellé egyetemes konyhagépünket, amihez a dagasztókampót csatoljuk.
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra légkeverésen és készítsünk mellé 1 dl langyos vizet.
- Egy magasfalú, gáztepsinél kisebb tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálat leheletvékonyan kenjünk ki olvasztott vajjal.
- Készítsünk magunk mellé egy rácsot, amin majd kihűlhet a megsült kenyér.
Hozzávalók:
Mivel kenyeret készítünk kevés hozzávalóból, ügyeljünk rá, hogy minden egyes összetevő minőségi legyen. A márkákat is megjelölöm ennél a receptnél, hogy én egészen pontosan mivel készítem.
- 500 g búzafinomliszt (Gyermelyi BL 55)
- 280 g langyos víz
- 20 g friss élesztő (Budafoki)
- 10 g finom, tengeri só (Perla vagy Cis Sale Marino Fino)
- 10 g szobahőmérsékletű, puha, sótlan vaj (Lurpak)
- Először is keverjük össze a lisztet a sóval és szitáljuk az egyetemes konyhagép üstjébe.
- A langyos vízben oldjuk fel a friss élesztőt és felfuttás nélkül öntsük az üst tartalmához, majd alacsony fokozaton kezdjen el dolgozni a dagasztó kampó.
- Miután már 1 perce dolgozik a kampó alacsony fokozaton, hozzáadhatjuk a vajat is.
- Vegyük közepes fokozatra a gépet és alaposan dolgoztassuk ki vele a tésztát. Ez eltarthat 10 percig is.
- A tésztát szedjük ki az üstből, pár mozdulattal formázzunk belőle egy labdát és tegyük a vajjal leheletvékonyan kikent tálba, majd takarjuk le szorosan műanyag fóliával és meleg helyen hagyjuk 30 percig kelni.
- A fél óra letelte után, kézzel egy kicsit gyúrjuk át, majd mehet vissza a tálba újabb 30 percre, szorosan fóliával letakarva, amíg nagyjából kétszeresére nő.
- A sütőnk már előmelegedett, a rácsot helyezzük a sütő középső sínjébe. Az 1 dl langyos vizet pedig öntsük egy sütésálló edénybe és tegyük a sütő aljába. Gyorsan zárjuk be a sütőt és jön is a következő lépés.
- A tésztát gyorsan, de finoman nyomogassuk a tenyerünkkel kenyér alakúra és tegyük az előkészített tepsire, egy nagyon éles késsel pedig néhol vágdossuk be a tetejét majd azonnal dobjuk is be a gőzös, forró sütőnkbe.
- A sütés időtartama 50 perc, de minden sütő máshogy viselkedik. A lényeg, hogy szép aranybarna legyen, mint a képen és hogy a 7-es és 8-as lépéssel gyorsan, fürgén haladjunk. Legyen előkészítve minden és fejben is tervezzük meg a lépéseket.
- Miután megsült, a tepsiben hagyjuk hűlni 5 percig, majd tegyük át a kenyeret a rácsra és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
- Jó étvágyat!
Ha elkészítetted, küldj nekem képet az Instagram oldalamon, ahol @apeterdani néven találsz meg!