Ha az önkéntes házi karantén idején már minden négyzetmétert kitakarítottál, remek délutáni program lehet a kelt tésztákkal való kísérletezés. A blogon két féle kenyér és számos péksütemény található, amiből érdemes lehet szemezgetned. Most ropogós héjú, belül foszlós tejes kiflit készítettem és hoztam el nektek hozzá a receptet.
10 darabhoz:
- 450 g BL55 búzafinomliszt
- 50 g BFF55 búzarétesliszt
- 5 g tengeri finom só
- 200 g olvasztott vaj
- 155 g 3,5%-os langyos tej
- 1 tk kristálycukor
- 7 g instant élesztő
A kenéshez:
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 ek habtejszín
- 1 tk tengeri finom só
A kétféle lisztet és sót az egyetemes konyhagép üstjébe (vagy kenyérsütő gép üstjébe) szitáljuk. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és a gép dagasztókampójával vizes homok állagúra keverjük. Mehet hozzá a langyos tej, amiben elkevertük a cukrot és az élesztőt (nem kell felfuttatni, hiszen instant élesztőt, másnéven azonnal aktív élesztőt használunk). Közepes fokozatra kapcsoljuk a gépet és szép simára dagasztjuk. A végén a tészta el fog válni az edénytől és szép sima, nyomásra rugalmas lesz. A tésztát takarjuk le műanyag fóliával és hagyjuk kelni 40 percig, meleg helyen, vagy kelesztő programon a kenyérsütő gépben.
Miután megkelt - mérleg segítségével - osszuk 10 egyenlő részre és formázzunk mindegyikből kis bucit, mintha zsemlét készítenénk. Tegyük egy tálcára a kis bucikat és konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 20 percig, meleg helyen. Egyesével nyújtsuk ki őket háromszögekre,- a lényeg, hogy kb. 2 mm vékonyra kinyújtsuk. Miután megvan a vékony háromszög - ne túl szorosan (különben középen megreped a kifli) - tekerjük fel és sorakoztassuk őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával letakarva, utoljára pihentessük 20 percet.
A kenéshez kimért hozzávalókat villával keverjük homogénné és finoman kenjük meg vele a kifliket, a szélekre is ügyelve. Ennél a pontnál ízlés szerint meghinthető nagy szemű tengeri sóval, sópehellyel vagy egész köménymaggal. A lekent kiflik mehetnek a 200°C-ra előmelegített sütőbe. Ez az első receptem, aminél nem írok sütési időt, de nekem a két tepsi sütési ideje merőben eltért. A lényeg, hogy süssük szép aranybarnára. Miután megsült, rácson hagyjuk kihűlni, majd tároljuk papírzacskóban.