Nem tudok finomabb ételt elképzelni egy ráérős reggelire, mint egy kettévágva megpirított bagelt, krémsajttal megkenve, pár szál friss kaporral. Remélem, nektek is csorog érte a nyálatok és ki fogjátok próbálni, mert egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 100 g rétesliszt
- 4 g só
- 30 g kristálycukor
- 1 tk olaj
- 10 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 300 g víz
- 12 g friss élesztő
A szóráshoz:
- 1 csésze magkeverék
Keverjük csomómentesre egy nagy tálban a tojást, a kristálycukrot, az elmorzsolt élesztőt és a víz harmadát, majd keverjük el benne az olajat is. A lisztet keverjük össze a sóval és szitáljuk a dagasztógép üstjébe. Mehet hozzá a tojásos keverék és a maradék víz is. A tésztát dagasszuk simára, formázzunk belőle cipót és tegyük egy vékonyan kiolajozott edényben. Letakarva, meleg helyen hagyjuk 40 percig kelni. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, virgoljuk ki a darabokat és hagyjuk pihenni a deszkán 10 percig. A bucik közepét a két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át és körbe-körbe forgatva, folyamatosan tágítsuk ki a lyukat. A lyukak értelem szerűen összébb mennek a kelesztés és sütés közben, így érdemes minél tágabbra. Sorakoztassuk őket a deszkára, takarjuk le egy nedves és tiszta konyharuhával majd meleg helyen hagyjuk 30 percig kelni. Tegyünk fel forrni egy enyhén cukros vizet. A megkelt bageleket ebben főzzük gyöngyöző vízben oldalanként fél percig, szűrőkanállal elmeljük ki és fektessük a tányéron eloszlatott magkeverékbe, majd helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, magos résszel felfelé. Mehetnek a 220°C-ra előmelegített sütőbe 15-16 percre, illetve amíg szép aranybarnák nem lesznek. A sütés utolsó 5-6 percében állítsuk át a sütőt légkeverésre, így fejezve be a sütést. Sütés után egy lapáttal helyezzük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.