Tejturmix

Péter Dani blogja

Túróval töltött tejes zsemle

20200508_154415-01-01.jpeg

Enyhén citrusos túróval töltött, pehelykönnyű kakaós tészta. Fantasztikus reggeli, vagy brunch-sztár, de egy egytálétel után remek második is lehet.

20200508_154559-01.jpeg

12 darabhoz:

  • 360 g liszt
  • 20 g holland kakaópor
  • 180 g langyos tej
  • 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
  • 80 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 450 g áttört túró
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek porcukor
  • 2 tk búzadara
  • 1 db citrom héja
  • 1 tk vaníliaesszencia

A kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 2 tk vaníliaesszencia

20200508_154350-01.jpeg

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a tojást. A keverőtál üstjébe szitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet. Hozzáöntjük az élesztős keveréket és elkezdjük dagasztani. Mikor már nagyjából összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat is és kidagasztjuk a tésztát. Enyhén olajozott tálba tesszük és letakarva a duplájára kelesztjük, nagyjából 45 perc alatt.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük és félretesszük. Miután megkelt a tészta, 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből kis gombócokat virgolunk. A gombócokat kinyújtjuk, egy nagyjából 10 cm átmérőjű kör alakra. Minden tészta közepére teszünk egy evőkanállal a töltelékből. A töltelékre ráhajtjuk a tésztát és csipkedő mozdulatokkal beforrasztjuk a tésztát, amíg egy szép kis bucit kapunk, aminek a közepén ott a finom túrótöltelék.

Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral és rásorakoztatjuk a zsemléket, letakarjuk és hagyjuk kelni újabb 30 percig. Lekenjük a vaníliával kikevert tojással és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb. 40 percre, illetve amíg aranybarna lesz a teteje. Hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

20200508_154452-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása