Enyhén citrusos túróval töltött, pehelykönnyű kakaós tészta. Fantasztikus reggeli, vagy brunch-sztár, de egy egytálétel után remek második is lehet.
12 darabhoz:
- 360 g liszt
- 20 g holland kakaópor
- 180 g langyos tej
- 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
- 80 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 450 g áttört túró
- 2 ek tejföl
- 3 ek porcukor
- 2 tk búzadara
- 1 db citrom héja
- 1 tk vaníliaesszencia
A kenéshez:
- 1 db tojás
- 2 tk vaníliaesszencia
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a tojást. A keverőtál üstjébe szitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet. Hozzáöntjük az élesztős keveréket és elkezdjük dagasztani. Mikor már nagyjából összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat is és kidagasztjuk a tésztát. Enyhén olajozott tálba tesszük és letakarva a duplájára kelesztjük, nagyjából 45 perc alatt.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük és félretesszük. Miután megkelt a tészta, 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből kis gombócokat virgolunk. A gombócokat kinyújtjuk, egy nagyjából 10 cm átmérőjű kör alakra. Minden tészta közepére teszünk egy evőkanállal a töltelékből. A töltelékre ráhajtjuk a tésztát és csipkedő mozdulatokkal beforrasztjuk a tésztát, amíg egy szép kis bucit kapunk, aminek a közepén ott a finom túrótöltelék.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral és rásorakoztatjuk a zsemléket, letakarjuk és hagyjuk kelni újabb 30 percig. Lekenjük a vaníliával kikevert tojással és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb. 40 percre, illetve amíg aranybarna lesz a teteje. Hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.