Nincs kedved bekapcsolni a sütőt a nyári hőségben, de készítenél valami finom és egyszerű édességet? Mutatom, én hogyan készítem - a ma már klasszikusnak mondható -, kókuszos keksztekercset.
2 rúdhoz
A kekszes réteghez:
- 200 g finomra darált zabkeksz
- 200 g finomra darált háztartási keksz
- 50 g darált dió
- 50 g kókuszreszelék
- 200 g porcukor
- 5 ek holland kakaópor
- 2 mk só
- 2 ek rum
- 200 g zsíros tej
- 100 g feketekávé
Egy nagy keverőtálba mérjük a kekszes réteg összes hozzávalóját és alaposan összekeverjük.
A kókuszos vajkrémhez:
- 225 g puha vaj/margarin
- 200 g porcukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 15 g kókuszreszelék
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, majd elkeverjük benne a kókuszt is.
Tiszta munkafelületre fektessünk műanyag fóliát és szórjuk meg finoman kókuszreszelékkel. Tegyük rá a kekszes massza felét és nyújtsuk ki a fólián kb. 4-5 mm vékony téglalapra. Ha nem sikerült szabályos téglalapot nyújtani, vágjuk le a széleket. Kenjük el rajta a kókuszos vajkrém felét és tekerjük fel, mint egy kakaós csigát. Hempergessük meg kókuszrelékben a tekercset, csomagoljuk szorosan műanyag fóliába és tegyük a hűtőbe 4-5 órára. Ismételjük meg ugyanezt a maradék kekszes alappal és vajkrémmel. Hűtés után vágjuk éles késsel és hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni legalább 15 percig, fogyasztás előtt.