A flódni története évszázados tradiciót karol fel. A neten és szakácskönyvekben kutatva millió elkészítési móddal találkoztam. Egy a lényeg, öt nagyon vékony lapot kell betöltenünk négy mennyei töltelékkel; egy dióssal, egy mákossal, egy szilvással és egy almással. A recept elolvasása után egy tömény, gejl süti körvonalazódhat ki előttünk, a valóság viszont az, hogy ezek az intenzív ízek egy eszméletlenül finom, lágy harmóniát alkotnak.
Az almatöltelékhez:
- 400 g nagy lyukú reszelőn lereszelt alma
- 70 g méz
- 2 mk őrölt fahéj
- 2 mk őrölt szegfűszeg
- 50 g 100%-os almalé
- 1 csipet só
Minden hozzávalót egy teflonos serpenyőbe mérünk. Feltesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. Szűrőbe tesszük, kinyomkodjuk a levét és lehűtjük.
A máktöltelékhez:
- 250 g darált mák
- 80 g darált háztartási keksz
- 50 g mazsola
- 100 g porcukor
- 1 db narancs leve és héja
- 250 g 100%-os almalé
- 1 csipet só
Egy tálba mérjük a mákot, a kekszet és a mazsolát, összekeverjük. Egy nyeles lábasba mérjük a porcukrot, a narancs levét, héját, az almalevet és a sót. Felforraljuk és ráöntjük a száraz hozzávalókra, összekeverjük és lehűtjük.
A diótöltelékhez:
- 250 g pirított, darált dió
- 50 g mazsola
- 50 g méz
- 50 g porcukor
- 1 db citrom leve és héja
- 1 mk őrölt gyömbér
- 50 g 100%-os almalé
- 1 csipet só
Egy tálba mérjük a diót és a mazsolát, összekeverjük. Egy nyeles lábasba mérjük a mézet, a porcukrot, a citrom levét, héját, a gyömbért, az almalevet és a sót. Felforraljuk és ráöntjük a száraz hozzávalókra, összekeverjük és lehűtjük.
A szilvás réteghez:
- 300 g sűrű, házi jellegű szilvalekvár
A lapokhoz:
- 500 g liszt
- 200 g kockákra vágott, hideg vaj
- 50 g porcukor
- 3 db tojássárgája
- 2 ek 100%-os almalé
- 1 csipet só
A liszttel elcsipkedjük a hideg vajat, gyors mozdulatokkal. Nedves homok állagot kell kapnunk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az almalevet és a sót, alaposan összegyúrjuk pár, gyors mozdulattal. Műanyag fóliába csomagoljuk és 2 órára vagy éjszakába a hűtőbe tesszük.
A süti összeállításáhz egy, kb. 28x28 cm-es szögletes, magas falú tepsit vagy kapcsos süteményformát használunk. A lehűlt tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Az első darab tésztát két szilikonos sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, legyen akkora, hogy bele tudjuk illeszteni a formába. A nyújtófa segítségével belehelyezzük a formába, erre kerül a kihűlt diótöltelék. Jöhet egy újabb vékonyra nyújtott tésztalap, arra a máktöltelék. Újabb lap, rá a sűrű szilvalekvár, újabb lap, rá az almatöltelék, végül az ötödik lappal zárjuk. Megkenjük egy elhabart egész töjással, fogpiszkálóval megszurkáljuk és betesszük a 160°C-ra előmelegített sütőbe 85-90 percre. A tepsiben hagyjuk kihűlni a süteményt, legalább 6 óráig, vagy egy egész éjszakát.