Őszintén megmondom, hogy én az összes égetett tésztás finomságot imádom, kivétel nélkül, legyen az sós vagy édes. Viszont az éclair fánk tetején az a plusz réteg csokoládé-ganache... na, az csak hab a tortán!
12 darabhoz
A krémhez:
- 480 g tej
- 1 tk vaníliaesszencia
- 6 db tojássárgája
- 135 g kristálycukor
- 30 g kukoricakeményítő
- 240 g habtejszín
- 10 g porcukor
Egy lábasban forráspontig melegítjük tejet a vaníliával. Egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel. A forró vaníliás tejet apránként hozzákeverjük. Az egészet visszaöntjük a lábasba és takarék lángon, megállás nélkül kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Átkanalazzuk egy tálkába és műanyag fóliát nyomkodunk a felületére, hogy ne bőrösödjön be. Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, de inkább egész éjszakára. Másnap alaposan átkeverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és finoman a krémbe forgatjuk. Betesszük a hűtőbe, amíg továbbhaladunk.
A tetejére:
- 145 g étcsoki
- 120 g forró habtejszín
A csokit apróra vágjuk, ráöntjük a tejszínt és hagyjuk állni 2-3 percig, majd egyneművé keverjük. Tegyük félre a pulton, amíg tovább haladunk.
Az égetett tésztához:
- 115 g vaj
- 240 g víz
- 1 csipet só
- 1 csipet kristálycukor
- 130 g liszt
- 3-4 db tojás
A liszt és a tojás kivételével mérjünk mindent egy nyeles lábasba és forraljuk fel. Ekkor öntsük hozzá a lisztet egy részletben és egy lapos fakanál segítségével jól keverjük el, majd kezdjük el resztelni a tésztát. Ez azt jelenti, hogy közepes lángon forgassuk, kevergessük a tésztát 2-3 percig. A tésztát tegyük át a konyhagép üstjébe és habverő fejjel, magas fokozaton kezdjük el keverni. Közben apránként hozzá adagolva az elhabart tojásokat. Ha a harmadik tojás után még nem selymes, ellenben kicsit darabos a tészta, tegyük bele a negyediket is. Tegyük a ragacsos tésztát egy csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle 10 cm hosszúságú szivarokat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a szivarok között kb. 10-12 cm távolságot.
A kenéshez:
- 5 g tej
- 1 db egész tojás
Keverjük simára a tojást a tejjel és finoman kenjük le vele az égetett tészta szivarokat. Toljuk a tepsit (egyszerre egyet) a 220 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd vegyük le 190-re és süssük további 10-15 percig, amíg szép arany barnák lesznek. Miután kivettük, az alján, 1-2 helyen szurkálják meg fogpiszkálóval, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy fakanál nyelével szúrjuk ki két helyen az alját a tésztának és nyomjuk tele a sima csővel ellátott habzsákban lévő vaníliás krémmel. A tetejét kenjük meg a csoki ganache-zsal és fogyaszthatjuk is. Tároljuk hűvös helyen, de ne hűtőben.