Tejturmix

Péter Dani blogja

Éclair fánk recept

20210505_114729330_ios.jpg

Őszintén megmondom, hogy én az összes égetett tésztás finomságot imádom, kivétel nélkül, legyen az sós vagy édes. Viszont az éclair fánk tetején az a plusz réteg csokoládé-ganache... na, az csak hab a tortán! 

20210505_141908730_ios.jpg

12 darabhoz

A krémhez:

  • 480 g tej
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • 6 db tojássárgája
  • 135 g kristálycukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 240 g habtejszín
  • 10 g porcukor

Egy lábasban forráspontig melegítjük tejet a vaníliával. Egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel. A forró vaníliás tejet apránként hozzákeverjük. Az egészet visszaöntjük a lábasba és takarék lángon, megállás nélkül kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Átkanalazzuk egy tálkába és műanyag fóliát nyomkodunk a felületére, hogy ne bőrösödjön be. Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, de inkább egész éjszakára. Másnap alaposan átkeverjük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és finoman a krémbe forgatjuk. Betesszük a hűtőbe, amíg továbbhaladunk. 

A tetejére:

  • 145 g étcsoki
  • 120 g forró habtejszín

A csokit apróra vágjuk, ráöntjük a tejszínt és hagyjuk állni 2-3 percig, majd egyneművé keverjük. Tegyük félre a pulton, amíg tovább haladunk.

Az égetett tésztához:

  • 115 g vaj
  • 240 g víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 130 g liszt
  • 3-4 db tojás

A liszt és a tojás kivételével mérjünk mindent egy nyeles lábasba és forraljuk fel. Ekkor öntsük hozzá a lisztet egy részletben és egy lapos fakanál segítségével jól keverjük el, majd kezdjük el resztelni a tésztát. Ez azt jelenti, hogy közepes lángon forgassuk, kevergessük a tésztát 2-3 percig. A tésztát tegyük át a konyhagép üstjébe és habverő fejjel, magas fokozaton kezdjük el keverni. Közben apránként hozzá adagolva az elhabart tojásokat. Ha a harmadik tojás után még nem selymes, ellenben kicsit darabos a tészta, tegyük bele a negyediket is. Tegyük a ragacsos tésztát egy csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle 10 cm hosszúságú szivarokat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk a szivarok között kb. 10-12 cm távolságot.  

A kenéshez:

  • 5 g tej
  • 1 db egész tojás 

Keverjük simára a tojást a tejjel és finoman kenjük le vele az égetett tészta szivarokat. Toljuk a tepsit (egyszerre egyet) a 220 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd vegyük le 190-re és süssük további 10-15 percig, amíg szép arany barnák lesznek. Miután kivettük, az alján, 1-2 helyen szurkálják meg fogpiszkálóval, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

Egy fakanál nyelével szúrjuk ki két helyen az alját a tésztának és nyomjuk tele a sima csővel ellátott habzsákban lévő vaníliás krémmel. A tetejét kenjük meg a csoki ganache-zsal és fogyaszthatjuk is. Tároljuk hűvös helyen, de ne hűtőben.

20210505_114823940_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

@apeterdani Instagram oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása