A nosztalgikus hangulatba ringató klasszikus brióssal sincs semmi baj, de egy nagy adag csoki még nem rontott el semmit.
Lentebb görgetve részletes fázisfotókat találsz a tészta megformázásáról.
8 darabhoz:
- 150 g zsíros tej
- 22 g friss élesztő
- 375 g liszt
- 75 g + 1 tk kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 75 g olvasztott vaj
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és az 1 tk cukrot, meleg helyen felfuttatjuk. A konyhagép üstjébe szitáljuk a lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgáját és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már majdnem összeállt, hozzáadjuk a vajat és alaposan kidagasztjuk, közepes fokozaton. Letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és kb. 1 cm vékony téglalapot nyújtunk belőle. Vágjuk 8 egyenlő csíkra.
A szóráshoz:
- 1 csipet só
- 40 g barnacukor
- 30 g kristálycukor
- 50 g étcsoki
Minden csíkot vágjunk hosszában három felé, de ne teljesen, az egyik vége maradjon egyben. A kapott szalagokat fonjuk be és a fonatot szórjuk meg a sóval összekevert kétféle cukorral, majd tördeljünk a közepére pár csokidarabot is. Tekerjük fel úgy, mint egy kakaós csigát, belül maradjon a cukros tölteléket. A kis gombócokat helyezzük egy gazdagon kivajazott és kicukrozott szuflé formába vagy muffin tepsibe, úgy, hogy a fonat vége kerüljön alulra. Takarjuk le és hagyjuk kelni meleg helyen újabb 30 percig. Miután megkelt, kenjük meg 1 ek vízzel elkevert egész tojással és toljuk a 175°C-ra előmelegített sütőbe 27-29 percre, illetve tűpróbáig. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk 2 percig a formában. Egy nagy tálba szórjunk egy jó adag fehér kristálycukrot, fordítsuk bele a briósokat (ha gazdagon kivajaztuk, magától kicsusszan) és alaposan forgassuk meg benne. A cukorban megforgatott sütiket tegyük rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.