Tejturmix

Péter Dani blogja

Sajtos-fokhagymás majomkenyér

Pihe-puha lapos kenyér, lekenve fokhagymás mézzel és sajttal megtömve. Ugyan a majomkenyérben az a jó, hogy könnyen megosztható másokkal, de senki sem fog elítélni ha félrevonulsz az egésszel. Én megértem!

20210719_110936220_ios.jpg

4 főre

A tésztához:

  • 1 db tojás
  • 20 g kristálycukor
  • 3 g instant élesztő
  • 200 g liszt
  • 3 g só
  • 80 g langyos tej
  • 30 g puha vaj

Egy tálkában habarjuk el a tojást és tegyünk félre belőle két teáskanállal. A többit pedig keverjük össze a cukorral és az élesztővel. Mérjük egy keverőtálba a lisztet és a sót és öntsük hozzá a tejet, valamint az cukros-élesztős tojást. Kezdjük el dagasztani a tésztát és amikor már majdnem összeállt, adjuk hozzá a vajat és dagasszuk egészen simára, kb. 5 perc alatt. Formázzunk belőle cipót és fektessük egy - szilikonos sütőpapírral bélelt - gáztepsi közepére. Takarjuk le műanyag fóliával és hagyjuk kelni meleg helyen 1 órát.

A szószhoz:

  • 15 g puha vaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csipet fehérbors
  • 2 tk méz
  • 1 tk majonéz
  • 50 g trappista sajt, vékony rudacskákra vágva

Keverjük össze a szósz alapanyagait, a sajt kivételével.

A megkelt tésztát  nyomkodjuk 20 cm átmérőjű koronggá - a tenyerünket használva. Rácsozzuk be a tetejét egy késsel - ötöt vízszintesen és ötöt keresztbe. Vigyázzunk, hogy hagyjunk körben 1-2 cm peremet. Kenjük meg a fokhagymás vajjal, a vágásokba pedig nyomkodjuk bele a sajt-rudacskákat.

Toljuk a majomkenyeret 170 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, illetve aranybarna lesz. Kínáljuk langyosan.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása