Pihe-puha lapos kenyér, lekenve fokhagymás mézzel és sajttal megtömve. Ugyan a majomkenyérben az a jó, hogy könnyen megosztható másokkal, de senki sem fog elítélni ha félrevonulsz az egésszel. Én megértem!
4 főre
A tésztához:
- 1 db tojás
- 20 g kristálycukor
- 3 g instant élesztő
- 200 g liszt
- 3 g só
- 80 g langyos tej
- 30 g puha vaj
Egy tálkában habarjuk el a tojást és tegyünk félre belőle két teáskanállal. A többit pedig keverjük össze a cukorral és az élesztővel. Mérjük egy keverőtálba a lisztet és a sót és öntsük hozzá a tejet, valamint az cukros-élesztős tojást. Kezdjük el dagasztani a tésztát és amikor már majdnem összeállt, adjuk hozzá a vajat és dagasszuk egészen simára, kb. 5 perc alatt. Formázzunk belőle cipót és fektessük egy - szilikonos sütőpapírral bélelt - gáztepsi közepére. Takarjuk le műanyag fóliával és hagyjuk kelni meleg helyen 1 órát.
A szószhoz:
- 15 g puha vaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csipet fehérbors
- 2 tk méz
- 1 tk majonéz
- 50 g trappista sajt, vékony rudacskákra vágva
Keverjük össze a szósz alapanyagait, a sajt kivételével.
A megkelt tésztát nyomkodjuk 20 cm átmérőjű koronggá - a tenyerünket használva. Rácsozzuk be a tetejét egy késsel - ötöt vízszintesen és ötöt keresztbe. Vigyázzunk, hogy hagyjunk körben 1-2 cm peremet. Kenjük meg a fokhagymás vajjal, a vágásokba pedig nyomkodjuk bele a sajt-rudacskákat.
Toljuk a majomkenyeret 170 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, illetve aranybarna lesz. Kínáljuk langyosan.